rijeka - potpisan sporazum o osnivanju centra za zaštitu zlostavljane djece

Predstavnici Ministarstva rada i socijalne skrbi, grada Rijeke i Primorskogoranske županije danas su u Rijeci potpisali sporazum o sufinanciranju osnivanja i programa Centra za zaštitu djece od zlostavljanja i zanemarivanja u tom gradu.

Pomoćnik ministra Rajko Škarić tijekom potpisivanja istaknuo je da je po nekim pokazateljima 30 posto djece u Hrvatskoj psihički, a 20 do 30 posto fizički zlostavljano. Čak svaka četvrta djevojčica, a svaki šesti dječak, rekao je Škarić, zlostavljaju se seksualno na bilo koji način.

Centar će financirati Ministarstvo i grad Rijeka s po 40 posto, a Županija s 20 posto. U Centru će biti stalno zaposleno šest ljudi, uz tri vanjska suradnika koji će probleme zlostavljane i zanemarivane djece obrađivati multidisciplinarno, te će u centru raditi psiholog, odvjetnik, pedagog i pedijatar. Pomoć djeci pružat će se u sklopu dnevnog programa, odnosno neće biti stacionarnog djela.

Uređenje centra stajat će 1,2 milijuna kuna, a godišnji rad 850 tisuća kuna, a svi ti iznosi bit će podmireni iz spomenutih izvora.

Inicijativa za otvaranjem takvih centara pokrenuta je početkom ljeta u Ministarstvu rada i socijalne skrbi, do sada je takav centar otvoren u Zagrebu, a planiraju se otvaranja u Osijeku i Splitu.

U ime grada Rijeke sporazum je potpisao gradonačelnik Vojko Obersnel, a u ime Županije župan Zlatko Komadina.

(Hina) dsil dd

Pročitajte više