Rijeka: Potpisan ugovor za izradu dokumentacije muzeja moderne umjetnosti

U RIJEČKOJ gradskoj upravi danas su potpisani Ugovor o izradi idejne, glavne i izvedbene dokumentacije Muzeja moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) te trga i javne garaže u sklopu sjevernog dijela kompleksa bivše tvornice "Rikard Benčić", vrijedan 4,3 milijuna kuna, i Ugovor o provedbi programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za palaču bivše upravne zgrade tvornice, vrijedan 2,4 milijuna kuna.

Osim riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela prvi su ugovor potpisali autori dokumentacije za MMSU iz Arhitektonskog biroa Randić - Turato d.o.o., a drugi ravnatelj Hrvatskoga restauratorskog zavoda u Zagrebu Ferdinand Meder.

Ugovorom o izradbi dokumentacije određene su tri projektne faze i rok dovršetka od 14 mjeseci. Projekt MMSU autorskog tima Randić- Turato prvonagrađen je rad na natječaju 2001. i 2002. za idejno rješenje prenamjene zgrade bivše tvornice, tzv. T-objekta u muzej te trga i garaže unutar bivše tvornice.

Muzejska će građevina imati ukupno 9000 a okolni trg i garaža oko 8000 četvornih metara.

Gradonačelnik je podsjetio da je financiranje projekta prenamjene T-građevine u MMSU određeno Sporazumom po kojemu će prenamjenu u jednakim omjerima novčano poduprijeti riječka gradska uprava i Ministarstvo kulture.

Ugovor o provedbi Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara u bivšoj upravnoj zgradi tvornice "Rikard Benčić" obuhvaća razdoblje od 2003. do 2005. Programom se planiraju arhitektonsko snimanje stanja zgrade, izradba idejnog projekta, prijedloga zahvata i troškovnika, povjesničarsko-umjetnička i arhivska istraživanja, statička ekspertiza te istraživanja, izradba elaborata i prijedloga zahvata za slike, dekoracije, stolariju i dr.

Po Obersnelovim riječima provedba i troškovi obnove bit će naknadno poznati, a Program zaštite također će u jednaku omjeru financirati Ministarstvo i gradska uprava.

Gradonačelnik je najavio da će uskoro biti objavljen natječaj za prodaju i pravo gradnje na preostalim prostorima u bivšoj tvornici.

(Hina) hšup dd

Pročitajte više