RIJEKA: PRIPREME ZA PAPIN POSJET HRVATSKOJ

U riječkom Nadbiskupskom domu danas su osnovani Koordinacijski i Organizacijski odbor Riječke metropolije, grada Rijeke i Primorskogoranske županije za pripremu pohoda Svetog Oca Rijeci u lipnju ove godine.

Članovi Koordinacijskog odbora su riječki nadbiskup Ivan Devčić, krčki biskup Valter Župan, župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Vojko Obersnel, načelnik Policijske uprave Josip Lulić, kraljevički gradonačelnik Gojko Gudac i omišaljski načelnik Josip Šepčić.

Predsjednik Organizacijskog odbora je Emil Svažić, potpredsjednici Ksenija Linić, Franjo Velčić i Branko Škrobonja. Pri Odboru će raditi organizacijsko Tajništvo i sedam pododbora. Tajništvo će imati dva ureda, u Nadbiskupiji i gradskoj upravi, a u njima će biti raspoložive sve informacije u svezi s Papinim posjetom. Glavni tajnik je fra Serafin Sabol.

Organizacijski pododbori - liturgijski, pastoralni, tehničko-prometni, protokolarni, tiskovno-propagandni, medicinsko-sanitetski i financijski - trebaju se sastati do kraja veljače, razmotriti plan i program rada te o tome izvijestiti Tajništvo.

Treći, Počasni odbor, u kojem će biti predstavnici sveučilišta, kulture i gospodarstva, osnovat će se naknadno.

Nadbiskup Devčić kazao je da su konačni program posjeta Sv. Oca odobrile crkvene vlasti u Rimu. Vatikansko povjerenstvo promijenilo je program, pa će Papu vjernici umjesto, kako je bilo najavljeno, iz krčke zračne iz Hrvatske otpratiti iz zračne luke u Zadru.

Prijašnjim programom bio je predviđen dolazak Sv. Oca u zadarsku zračnu luku nakon posjeta Dubrovniku, a prije povratka u Rijeku.

Promjenom programa posjeta Papin boravak u Hrvatskoj trajat će umjesto do 8. lipnja dan dulje, do 9. lipnja.

´Zadrani su iskazali želju da Papa zakorači u Zadar, pa će u ponedjeljak, 9. lipnja, Sv. Otac posjetiti taj grad´, rekao je Devčić.

Podsjetio je da se konačna potvrda Papina pohoda Hrvatskoj očekuje nekoliko tjedana prije njegova ostvarenja.

Na poziv Vlade i Hrvatske biskupske konferencije papa Ivan Pavao II. posjetit će Hrvatsku od 5. do 9. lipnja. Nakon dočeka u krčkoj zračnoj luci boravit će u Bogoslovnom sjemeništu u Rijeci, odakle će odlaziti u posjet Osijeku, Đakovu, Dubrovniku i Zadru.

Pročitajte više