Rijeka: Sprovedeni Ercegović, Španjol i Vukušić

U ISTRAŽNI centar Županijskog suda u Rijeci danas su zbog osnovane sumnje da su počinili kažnjiva djela, oštetivši Hrvatsku poštansku banku za najmanje 36,5 milijuna kuna, sprovedeni bivša predsjednica Uprave HPB-a Ljerka Ercegović, bivši direktor tvrtke GHB-a Branko Vukušić i riječki poduzetnik Josip Bepo Španjol, potvrdili su njihovi odvjetnici.

Istražni sudac, kako se doznaje, za sve troje odredio je 48-satno zadržavanje u pritvoru.

Primorsko-goranska Policijska uprava i Sud nisu objavili podatke o sprovedenim osobama te su njihov identitet potvrdili njihovi odvjetnici nakon današnjeg preslušanja u Istražnom centru Županijskog suda.

Po današnjem priopćenju PU-a, oni su osumnjičeni da su od 1997. do 2000. počinili kažnjiva djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i nesavjesna rada u službi. Ta djela su otkrivena nakon prve faze kriminalističke obrade u riječkom Trgovačkom društvu FENIXVE-u.

Kako je objavljeno u medijima, istraga u toj tvrtki je provedena u listopadu prošle godine, kad je utvrđeno da je bivši direktor te tvrtke Miloš Španjol prenio 20 milijuna kuna iz zajma HPB-a FENIXVE-u na račun GHB-a, vlasnika opatijskog Casino Rosalie. U to vrijeme većinski je vlasnik toga casina bio Josip Bepo Španjol, brat Miloša Španjola.

FENIXVE je osnovan kao sestrinska tvrtka istoimene talijanske tvrtke kako bi u Rijeci vodila izgradnju garaže i stambeno-poslovnog kompleksa u središtu grada. Nakon iskopa jame za garažu, radovi su stali i u jamu su prodrle podzemne vode.

Riječka tvrtka FENIXVE je u stečaju, a gradilište garaže je nakon više godina stanke u radovima preuzela tvrtka Austrograd.

Istraga se nastavlja.

Pročitajte više