Rijeka želi pojednostaviti upis u dječje vrtiće, osnovala posebno povjerenstvo

Foto: Pixsell/Goran Kovacic

Kako bi se pojednostavila dosadašnja dugotrajna upisna procedura u dječje vrtiće Grada Rijeke, koja je omogućavala upis u više vrtića i vrtićkih ustanova, riječki gradonačelnik Marko Filipović imenovao je Povjerenstvo za optimizaciju postupka upisa. Zadaća povjerenstva će biti predložiti izmjene procesa da bi postao jednostavniji, brži i efikasniji.

U sustavu riječkih gradskih dječjih vrtića su tri predškolske ustanove, Rijeka, Sušak i More, a roditelji su djecu mogli do sada prijavljivati u više ustanova i više dječjih vrtića, odnosno centara predškolskog odgoja koji čine ustanove. Također, roditelji su prijavljivali djecu usporedno i u dječje vrtiće drugih osnivača te u obrte za čuvanje djece.

Problem gradskog sufinanciranja obrta za čuvanje

Roditelji su dosad, kako bi ostvarili pravo na gradsko sufinanciranje djelatnosti dadilja, morali dostaviti potvrdu najmanje dviju gradskih predškolskih ustanova kojima dokazuju da je dijete bilo prijavljeno, a nije se moglo upisati zbog ograničenih kapaciteta ili starosne dobi djeteta.  

U Gradu Rijeci su procijenili da su mnogi roditelji željeli da njihovo dijete pohađa isključivo obrt za čuvanje pa su prijave za upis djeteta u dječji vrtić podnosili isključivo s namjerom ostvarenja prava na sufinanciranje obrta za čuvanje. Time su, zaključeno je, zapravo administrativno opterećivali dječje vrtiće te nerealno povećavali broj djece na listi čekanja. 

Žele pojednostaviti sastavljanje liste upisanih

Dosadašnja procedura upisa djece u vrtiće provodila se kroz tri faze, zaprimanje prijava, njihovu obradu i sastavljanje i objavu liste upisane, odnosno neupisane djece na razini grada. Procijenjeno je da se prve dvije faze obavljaju uspješno, ali da se postupak sastavljanja liste i njezina objava mogu pojednostaviti.

Namjera je omogućiti stvaranje pravovremenih točnih lista upisane i neupisane djece, kako bi se moglo planirati upisne kapacitete. Pri izradi prijedloga novog postupka upisa poštivat će se pozitivni propisi RH i uvažavati praksa većih gradova u Hrvatskoj, naveo je Grad Rijeka.

Pročitajte više