RIJETKI BAJKALSKI TULJANI BORE SE ZA OPSTANAK

Otočje Ushkani na Bajkalskom jezeru u Rusiji posljednje je utočište rijetkoj vrsti tuljana nazvanog nerpa, čiji se broj zbog krivolova i zagađenja dramatično smanjio u posljednjih deset godina.

Tijekom evolucije nerpe su razvili nevjerojatne vještine i mogu pod vodom provesti 20 minuta. Ako su ugrožene, ispod površine jezera mogu boraviti do sat vremena, što je gotovo nevjerojatno za sisavce.

"Nerpe su naivne, bezazlene životinje. Puštaju ljude da im se približe vrlo blizu", rekao je Yevgeny Doynikov, čuvar otočja u sklopu nacionalnog parka Zabaykalsky.

Doynikov i njegovi kolege skrbe o tuljanima i nadgledaju oko 1.000 posjetitelja koliko ih obiđe otočje svake godine.

Posjete parku su zapravo ilegalne, jer su posvuda postavljeni znakovi o zabrani ulaska, no turisti mogu ući ako čuvarima plate 30 eura i uživati u promatranju tuljana dok se sunčaju na stijenama.

Zimi, kada čuvara nema, nerpe su najugroženije, jer se tada rađa mladunčad, koja je osobito na meti krivolovaca zbog cijenjenog bijelog krzna. Stanje zimi je teško jer se Bajkalsko jezero zamrzava, pa im krivolovci mogu bliže pristupiti. Rezultat toga su tisuće ubijenih mladih nerpi svake godine, upozoravaju ruski zaštitari okoliša.

Po službenim podacima, 1994. godine bilo je 104.000 nerpi, a Greeanpeace je 2000. godine prebrojio samo njih 67.000.

Te osjetljive životinje ugrožava i onečišćenje jezera, za koje je najzaslužnija tvornica celuloze na južnoj obali Bajkala.

Nerpe su jedna od 1.200 endemskih vrsta koje žive na Bajkalskom jezeru, najvećem svjetskom rezervoaru slatke vode, i okolnom zabačenom području Sibira.

(Hina) bcav bcav



Pročitajte više