Rim: 400 tisuća hodočasnika na beatifikaciji Majke Tereze

U RIM dolazi oko 400 tisuća hodočasnika iz cijeloga svijeta koji žele prisustvovati sutrašnjoj svečanosti beatifikacije Majke Tereze od Calcutte.

Ivan Pavao II. sutra će na Trgu svetog Petra među blaženike uzdignuti Majku Terezu od Calcutte koja je život posvetila pomaganju siromašnih i bolesnih.

Majka Tereza rođena je 26. kolovoza 1919. u Skoplju kao Gonxha Bojaxhiu, po narodnosti Albanka. Još kao djevojčica bila je kršćanski odgajana i pod utjecajem isusovačkog reda, a 1928. Gonxhu privlači redovnički život, te odlazi u Dublin, u Družbu sestara Naše Gospe iz Loreta, čije se Pravilo nadahnjuje duhovnošću svetoga Ignacija Loyole.

Budući da ju privlače misije, poglavarica Gonxhu šalje u Indiju, u Darjeeling, grad ispod Himalaje, gdje u svibnju 1929. godine ulazi u novicijat, a 25. svibnja 1931. polaže redovničke zavjete, uzevši ime Tereza, u čast svete Tereze iz Lisieuxa.

Po završetku školovanja, 1935. godine odlazi u Calcuttu, gdje vidi bijedu ljudi koji se rađaju, žive i umiru na pločniku, i gdje većina djece umire odmah po rođenju. U rujnu 1946. godine, dok se molila, sestra Tereza je osjetila poseban Božji poziv da napusti Loretske sestre, da se posveti služenju siromašnima živeći s njima, sudjelujući u njihovim patnjama.

Tijekom procesa za beatifikaciju izašla su na vidjelo tajna pisma Majke Tereze koja otkrivaju ono što ju je potaknulo da napusti Družbu sestara Naše Gospe iz Loreta, kako bi u Calcutti započela novu službu. Naime, bila je uvjerena da je njezino djelo zapravo Božje djelo.

Majka Tereza je imala tri viđenja. U prvome je vidjela mase ljudi, među kojima je bilo siromašnih i djece, koji su dizali ruke pozivajući je i tražeći od nje da ih povede Kristu. U drugom viđenju opet je vidjela isto mnoštvo ljudi, ali i Gospu koja joj je kazala da se pobrine za te ljude, jer "su moji. Povedi ih Kristu. Nauči ih moliti Krunicu i sve će biti u redu. Ne boj se", kazala joj je Gospa u tom priviđenju.

U trećem viđenju, uvijek je vidjela mnoštvo ljudi, zatim Isusa na križu i Gospu, ispred koje je stajala Majka Tereza. Dok su obje gledale prema križu, Isus joj je kazao: "Ja sam te to tražio, ovo mnoštvo te to tražilo, moja Majka te to tražila. Zar odbijaš dovesti ih k meni?". Tada je donijela odluku o osnivanju svoga reda.

Ta pisma u kojima piše o svojim "susretima" s Isusom su kasnije pronađena, premda ih je navodno htjela više puta uništiti. Ona su u procesu njezine beatifikacije bila odlučna.

Majka Tereza će biti 1.315 blaženik koga je proglasio Ivan Pavao II. Naime, na 141 svečanosti beatifikacije Ivan Pavao II. je proglasio do danas 1.314 blaženika, od čega 1.031 mučenika i 283 ispovjedalaca. Na 50 svečanosti kanonizacije Karol Wojtyla je u 25 godina pontifikata proglasio 476 svetaca Katoličke crkve.

Pročitajte više