Rim: Bivši njemački zastupnik pred optužbom za ratne zločine

TALIJANSKO vojno tužiteljstvo namjerava podignuti optužnicu protiv bivšeg parlamentarca njemačke Socijaldemokratske stranke Klausa Konrada, osumnjičenoga za nacistički pokolj u toskanskom selu tijekom Drugog svjetskog rata, objavili su u četvrtak talijanski mediji.

Konrad je osumnjičen za pokolj u mjestu San Polo nedaleko Arezza u Toscani, 14. srpnja 1944. godine, u kojem je ubijena 61 osoba, među njima i žene i djeca.

Osumnjičenik sada ima 90 godina, a tijekom svoje karijere bio je i pravnim savjetnikom socijaldemokratskog čelnika Willya Brandta. U Drugom svjetskom ratu bio je časnik vrhovnog stožera Wehrmachta.

Konrad je napredovao od potporučnika što je bio poslije pokolja u San Polu, do poručnika što je postao kasnije, a onda je pao u ruke Amerikanaca. Bio mu je dodjeljen i željezni križ za vojne zasluge.

Njegov dosje je jedan od onih koji sada izlaze na vidjelo u tužiteljstvu u Rimu i koji je, kao i još stotinjak dosjea o ratnim zločinima koje su počinili Nijemci između 1943. i 1945. godine, bio godinama skriven.

I njemačko vojno tužiteljstvo je 70-tih godina otvorilo istragu o pokolju u San Polu, ali je sve zaustavljeno i nije održan nikakav proces.

U četvrtak navečer Konrad je na njemačkoj televiziji izjavio kako je bio samo promatrač događaja u San Polu.


Pročitajte više