Rim: Bush i Berlusconi o suverenom Iraku

AMERIČKI predsjednik George Bush i talijanski premijer Silvio Berlusconi izjavili su u subotu na zajedničkoj konferenciji za novinare da će u trećem nacrtu Rezolucije o Iraku biti i određen suverenitet za tu zemlju, baš kao što je Ivan Pavao II. zatražio od šefa Bijele kuće tijekom jučerašnjeg razgovora.

Američke i talijanske snage, potvrdili su dvojica državnika, ostat će u Iraku do okončanja te tranzicije na suverenu iračku vladu, a i sadašnja nova iračka vlada će odlučivati o suverenim pitanjima te zemlje.

Bush je kazao pred američkim talijanskim i stranim novinarima da je upravo Berlusconi od njega zatražio uvođenje klauzule o davanju suvereniteta Iraku u Rezoluciji UN-a koja bi trebala, kako je rekao Berlusconi, biti usvojena na sastanku Vijeća sigurnosti sljedećeg tjedna.

Bush je izrazio veliko zadovoljstvo jučerašnjim sastankom s Papom, što je bio njegov treći susret s Ivanom Pavlom II., i riječima koje je poglavar Katoličke crkve kazao glede Iraka, stanja na Bliskom istoku i općenito u svijetu.

U Villi Madama u subotu su ujutro održani službeni razgovori talijanske i američke delegacije na čelu s Berlusconijem i Bushom, zatim je održana konferencija za novinare na kojoj su dva državnika izrazila veliko zadovoljstvo rimskim razgovorima i 36-satnim boravkom šefa Bijele kuće u "vječnom gradu" u povodu 60. godišnjice ulaska američkih snaga u talijanski glavni grad.

Poslije zajedničke konferencije za novinare američki predsjednik je otputovao u Pariz i u Normandiju, gdje će sutra 17 zemalja obilježiti 60. godišnjicu savezničkog iskrcavanja u Normandiji.

(Hina) xst ysd

Pročitajte više