RIM: Carderoli novi ministar za reforme umjesto Bossija

Koordinator Sjeverne lige Roberto Calderoli novi je ministar za reforme u talijanskoj vladi desnog centra premijera Silvija Berlusconija umjesto Umberta Bossija koji je u ponedjeljak podnio ostavku u vladi i Zastupničkom domu. L

Imenovanjem Carderolija novim ministrom za reforme kao i ranijim imenovanjem Domenica Siniscalca ministrom gospodarstva, stranke vladajućeg desnog centra smatraju da je okončana kriza nastala ostavkom ministra gospodarstva Giulija Tremontija i potom Bossija. Oporbeni lijevi centar međutim i dalje traži ostavku Berlusconijeve vlade i sazivanje prijevremenih izbora.

Iako stranke desnog centra ističu kako je Bossi podnio ostavku samo iz zdravstvenih razloga, njegov odlazak znak je i političkog neslaganja s ostalim partnerima u vladajućoj koaliciji.

Sjeverna liga neće za sada izazivati krizu no njezino daljnje držanje ovisit će o sudbini nacrta zakona o novom federativnom ustroju Italije. Članica vladajuće koalicije, Demokršćanska unija (UDC) predložila je brojne amandmane na nacrt zakona, jer se ne slaže s decentralizacijom kakvu želi Sjeverna liga.

Bossijeva stranka pak prijeti izlaskom iz vlade ako se u roku od dva mjeseca ne bude pomaka ka usvajanju zakona o federalizaciji koji je zapeo u parlamentarnoj proceduri.

Bossi je podnio ostavku i na položaj zastupnika u talijanskom parlamentu, jer je izabran u Europski parlament a po talijanskom zakonu ne može zadržati obje dužnosti.





(Hina)xstom ybs

Pročitajte više