RIM: DODIJELJENE NAGRADE STRANIH NOVINARA TALIJANSKOM FILMU

Udruga stranih novinara u Rimu, čuvena Stampa Estera, dodijelila je ove godine, po 44. puta, nagrade talijanskom filmu na posebnoj svečanosti održanoj u subotu navečer u vrtovima vile Masssimo, u kojoj se nalazi njemački kulturni centar u kojem se održavaju i ljetne večernje predstave. L

Fim "Non ti muovere" (Ne miČi se) redatelja Sergia Castellitta osvojio je Zlatni globus (Globo d'oro), čuveno priznanje stranih novinara u Italiji, kao najbolji film godine. Film je rađen po istoimenoj knjizi Margaret Mazzantini također dobitnici talijanske nagrade "Strega" za književnost, a glume Penelope Cruz, Claudia Gerini i Sergio Castellitto.

Film "La meglio gioventu'" (Bolja mladost) redatelja Marca Tullia Giordane, koji je osvojio ove godine i talijanske filmske nagrade Nastri d'argento i David di Donatello (talijanski Oscar), dobio je tri zlatna globusa: za najbolju režiju, najbolji scenarij i veliku nagradu Stampa Estere.

Najboljim glumcem je proglašen, Carlo Verdone za film "L'amore e' eterno finche' dura" (Ljubav je vječna dok traje), a najbolja glumica je Maya Sansa u filmu "Buongiorno notte" (Dobro jutro noći) redatelja Marco Bellocchio.

U kategoriji mladih Zlatni globus su dobili Michela Cescon, glumica u filmu "Primo amore" (Prva ljubav) redatelja Mattea Garronea zatim Daniele Liotti za "Il fuggiasco" (Bjegunac) redatelja Andrea Manni.

Posebnu nagradu za životno djelo dobili su Virna Lisi i Ugo Pirro, dok je Carlo Pedersoli, alias Bud Spencer, osvojio specijalni Globo d'oro za film Ermanna Olmija "Cantando dietro i paraventi" (Pjevajući iza paravana).

Nagrada stranih novinara vrlo je cijenjena u talijanskom svijetu filma jer ne samo da odražava mišljenje stranih novinara koji na posebnim projekcijama tijekom cijele godine prate novitete u talijanskoj filmskoj produkciji, nego gotovo u pravilu nagoviješta i kasnije osvajanje drugih, svjetski relevantnih priznanja za filmska ostvarenja poput Oskara, kao što je bio slučaj s filmom "Život je lijep" Roberta Benignija, ili Zlatnu palmu iz Cannesa ili Zlatnog medvjeda u Berlinu.

(Hina) xst ysd

Pročitajte više