Rim: Operacija protiv terorizma

OPERACIJA golemih razmjera protiv terorizma provodi se u 12 od 20 talijanskih regija, objavio je u petak navečer ministar unutarnjih poslova Giuseppe Pisanu.

Policija je protjerala iz Italije 15 stranaca koji potječu iz neeuropskih zemalja. Dodatnoj kontroli i provjeri podvrgnut je do sada 161 stranac. U operaciji policije i karabinjera sudjelovala je i talijanska tajna služba.

"Velikoj većini muslimana, poštenih i radišnih, koji žive u Italiji, htio bih kazati da se ne trebaju ničega pribojavati", rekao je ministar Pisanu preko televizije.

U Italiji, Turskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Belgiji i Grčkoj, u okviru operacije protiv terorizma, uhićene su 63 osobe.

U okviru operacije "Tracia" protiv turske ekstremističke skupine, koja je počela u četvrtak i nastavljena je u petak, u Perugii je otkrivena baza Oslobodilačke fronte revolucionarnog naroda (DHKP-C). To je tajna turska organizacija ekstremne ljevice , koja je od 2002. uvrštena na listu terorističkih organizacija EU-a.

Iz baze u Perugii naručivano je oružje, naređivani su napadi, telefonom i preko interneta.

U četvrtak je u Perugii uhićen vođa organizacije zadužen za Europu, Turčin Avni Er, s boravkom u Italiji. Uhićena je i njegova zaručnica, također Turkinja, kao i troje Talijana.

Talijani su uhićeni pod optužbom davanja potpore turskoj organizaciji. Među njima je Moreno Pasquinelli, glasnogovornik skupine "Antimperialista". Taj pokret iz Assisija nadahnut je antikapitalističkim idealima.

Pročitajte više