Rim: Posjet kineskog premijera otvara novu fazu gospodarskih odnosa

KINESKI premijer Wen Jiabao, koji se nalazi na svojoj europskoj turneji, počeo je u petak službene razgovore u Italiji susretom s talijanskim ministrom vanjskih poslova i talijanskim industrijalcima, a očekuje se da će u razgovorima s najvišim dužnosnicima dominirati ekonomske teme i ljudska prava.

"Italija i Europa mogu dati svoj prilog kako bi Kina što prije postala velikom demokracijom i pravnom državom u kojoj će ljudska prava biti priznata jednako kao i u zapadnim civilizacijama", rekao je u petak talijanski premijer Silvio Berlusconi na seminaru Italija-Kina, koji je organizirala Confindustria, udruga talijanskih industrijalaca. Svijet ima potrebu za Kinom radi mira i stabilnosti, rekao je Berlusconi.

Wen Jiabao, koji je razgovarao s ministrom vanjskih poslova Francom Frattinijem i sa skupinom talijanskih industrijalaca, dotaknuo je na savjetovanju industrijalaca i temu krivotvorenja talijanskih proizvoda u njegovoj zemlji, o čemu je i Bruxellesu razgovarao s predsjednikom Europske komisije Romanom Prodijem. "Kina će povećati zaštitu prava na intelektualno vlasništvo", rekao je Wen.

Govoreći na savjetovanju, kineski premijer je rekao kako je "Kina zemlja u razvoju i bit će joj potrebno još 50 godina da postane srednje razvijena zemlja i zbog toga ne želimo negativno utjecati i ne slijedimo hegemonističke planove". Također je potvrdio da će se Peking pridržavati obećanja dana Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) i spuštanju carina sa 15,6 posto na 10,4 posto te da će biti ukinute kvote za uvoz automobila.

Talijanski poduzetnici Kini najviše zamjeraju krivotvorenje proizvoda. U Kini se ne proizvode samo lažirani odjevni predmeti poznatih talijanskih kreatora, već i talijanski strojevi za malu i srednju industriju. Zbog toga se od kineskog premijera tražilo obećanje da će Kina uvesti zaštitu patenata, odnosno intelektualnoga prava vlasništva nad proizvodom.

Talijanski ministar za proizvodnu aktivnost Antonio Marzano je naglasio da je Italija stavila na raspolaganje znatna sredstva za ulaganja u Kinu. "Pri zaključenju je stvaranje joint venturea između talijanskih financijskih ustanova Banca Intesa, Simest i te kineske Bank Of China za pomoć talijanskim tvrtkama koje žele ulagati u Kinu", rekao je Marzano tijekom savjetovanja koje bi trebalo otvoriti novu fazu kinesko-talijanskih gospodarskih odnosa.

(Hina) xst ybr

Pročitajte više