Rim: Prosvjed više tisuća liječnika

NEKOLIKO tisuća ljudi okupilo se u subotu u Rimu na prosvjednom skupu liječnika protiv zdravstvene reforme talijanske vlade koja nadležnost u zdravstvu nastoji prebaciti na regionalnu razinu.

Nakon što su 16. travnja štrajkali liječnici opće prakse i pedijatri, u subotu su u štrajk stupili liječnici zaposleni u bolnicama. Talijanima je zajamčeno je pružanje liječničke pomoći u bolnicama samo za hitne slučajeve.

Osim protiv podjele zdravstvenog sustava na regije, a koji se provodi na osnovu plana talijanske vlade desnog centra premijera Silvija Berlusconija u okviru federalizacije Italije, bolnički liječnici štrajkaju i zbog premalo sredstava koje se izdvajaju za zdravstvo.

Liječnici, naime, smatraju da postoji opasnost da se regionalizacijom upravljanja zdravstvom stvore velike razlike u kvaliteti pružanja zdravstvenih usluga u nekima od 20 talijanskih regija, ovisno o njihovoj razvijenosti i financijskoj moći.

Nedavno je i talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi upozorio na opasnosti od regionalizacije zdrastvenog sustava naglasivši da ona ne bi smjela dovesti do razlika u pružanju medicinske pomoći pojedinim građanima.

(Hina) xst ydj

Pročitajte više