Rim: Završeni provjedi bez većih nereda

PROSVJEDI u Rimu protiv američkog predsjednika Georgea Busha i rata u Iraku završeni su u petak navečer bez većih nereda.

Došlo je do sučeljavanja prosvjednika sa snagama reda, bilo je razbijenih stakala, bacanja boca i suzavca, ali je na kraju ipak sve završeno bez težih incidenata ili ozlijeđenih.

Prosvjednika je bilo 200 tisuća prema izjavama organizatora odbora nazvanog "Zaustavimo rat" koji čini više stotina laičkih i katoličkih udruga, dok policija govori o brojci od oko 25 tisuća sudionika.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi priredio je sa suprugum Veronicom večeru za Busha i njegovu suprugu Lauru u Villi Madama. Bila je to prilika i za razgovore o međunarodnim pitanjima, premda će se o iračkom i drugim pitanjima razgovarati u subotu.

Bush je u Rimu započeo europsku turneju u povodu 60-te godišnjice oslobađanja talijanskog glavog grada i savezničkog iskrcavanja u Normandiji.

Na veću suradnju SAD-a i Europe Busha je pozvao i Papa, koji je posebno zatražio što skorije vraćanje suvereniteta iračkom narodu.

Poglavar Katoličke crkve snažno je upozorio predsjednika najveće vojne sile svijeta na potrebu uključivanja Ujedinjenih naroda u sve međunarodne odluke.

(Hina) xst ymaš

Pročitajte više