Rimac dobio 100 milijuna dolara od Arapa za robotaksije

Foto: Facebook

Project 3 Mobility, tvrtka iza koje stoji Mate Rimac i koja, uz ostalo, radi projekt zagrebačkih robotaksija, zaključio je investicijsku rundu (Seriju A), čime je zaokružio dosadašnje financiranje privatnih investitora na iznos od 100 milijuna eura, priopćili su iz kompanije. Podsjetimo, tvrtka na tehnologiji autonomne vožnje navodno radi od 2017. godine, a dobila je gotovo 179.5 milijuna eura novca Europske unije, dakle i našeg novca za projekt robotaksija. Projekt je prvo trebao biti realiziran do kraja ožujka 2025. godine, no već su probijeni mnogi rokovi i nije jasno kada će i u kojoj mjeri projekt biti realiziran. 

>> Registar afera: Afera Robotaxi

U priopćenju stoji kako je Project 3 Mobility u ovoj investicijskoj rundi privukao istaknute globalne kompanije i investitore pa je, navodi se, u tu hrvatsku kompaniju investirao jedan od najvećih investicijskih fondova na svijetu Public Investment Fund (PIF) iz Saudijske Arabije, kojem je to prva investicija u Hrvatskoj. PIF je u vlasničku strukturu Project 3 Mobilityja ušao kroz svoju investicijsku kompaniju TASARU Mobility Investments, koja ulaže u pametna i održiva rješenja mobilnosti.

Podsjeća se da je ranije u Project 3 Mobility uložio i jedan od najvećih južnokorejskih proizvođača automobila Kia. Osim toga, u Project 3 Mobility je također investirala vodeća bugarska softverska tvrtka SiteGround, hrvatska IT kompanija Infinum, Rimac Grupa te drugi ključni investitori poput investicijske kompanije specijalizirane za napredne tehnologije - Neurone i katarske kompanije Elaf Auto.

"Do lansiranja usluge u Zagrebu značajno će se povećati omjer uloženih privatnih sredstava"

"Činjenica da smo u ovako izazovnoj situaciji za nove kompanije uspjeli privući neke od najjačih globalnih strateških i financijskih investitora pokazuje povjerenje u našu viziju i tim. Bitno je naglasiti da su već sada sredstva privučena od privatnih investitora veća od do sada isplaćene EU potpore od 89 milijuna eura. Do lansiranja usluge u Zagrebu značajno će se povećati omjer uloženih privatnih sredstava", izjavio je izvršni direktor Project 3 Mobilityja Marko Pejković.

Vjeruje da će projekt donijeti značajne koristi za Hrvatsku, kroz pokretanje tvornice za velikoserijsku proizvodnju autonomnih električnih vozila, ali i na druge načine, poput suradnje s hrvatskom akademskom zajednicom.

U sklopu projekta tvrtka surađuje s tri zagrebačka fakulteta.

"Nakon uspješnog zatvaranja ove investicijske runde, u naredne dvije godine ćemo nastaviti privlačiti privatni kapital, prateći faze realizacije projekta", dodao je Pejković, dodavši kako će prikupljena sredstva biti iskorištena za nastavak razvoja projekta, izgradnju specijalizirane infrastrukture te dodatno povećanje tima. 

Na projektu Rimčevih robotaksija se ništa nije radilo već dvije godine

>> Index otkriva: Na robotaksijima se dvije godine nije radilo ništa, nema ni prototipa

Podsjetimo, Index je nedavno pisao o tome da se na projektu Rimčevih robotaksija nije radilo ništa dvije godine te da nema ni prototipa robotaksija.

Robotaksije razvija firma iz Rimac Grupe pod imenom Project 3 Mobility (P3M). Njihovo sjedište je u Zagrebu, a imaju i centar za istraživanje u Velikoj Britaniji. Na službenim stranicama P3M-a sada stoji da planiraju robotaksije na ulice Zagreba izvesti 2026., a potom iduće godine u Velikoj Britaniji i Njemačkoj. Iz Rimca planiraju da P3M ostane baziran u Hrvatskoj, gdje će se proizvoditi i izvoziti deseci tisuća vozila godišnje.

>> Sve korupcijske afere pratite na adresi: www.index.hr/afere. Da niti jedna afera više nikad ne padne u zaborav.

Pročitajte više