Rimac i službeno dobio 180 milijuna eura javnog novca. Ministar: Moramo biti ponosni

Foto: Screenshot Nova TV

MINISTAR prometa i potpredsjednik vlade Oleg Butković večeras je komentirao Rimčeve robotaksije. 

Naime Project 3 Mobility, tvrtka povezana s Rimac Automobilima, koja razvija samovozeće taksije, danas je potpisala ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Mehanizma za oporavak i otpornost za razvoj i proizvodnju vozila nove mobilnosti i prateće infrastrukture, a bespovratna sredstva ukupno su vrijedna 179.5 milijuna eura. 

Tko će biti kriv za nesreću koju izazove robotaksi? "Vozači neće, to sigurno znam"

Na pitanje o tome kako će se regulirati robotaksiji u Dnevniku Nove TV odgovorio je:

"Radimo na zakonskom okviru. Tko će biti kriv u slučaju nesreće? Vozači neće. To sigurno znam jer vozača neće biti. Kako će ta cijela procedura... Rano je još za to govoriti.

Butković sad kaže da bi robotaksiji trebali profunkcionirati tek 2026.: "Moramo biti ponosni i dati punu podršku"

Složio se da je to ozbiljno pitanje, ali kaže: "Cijela procedura testiranja i naravno činjenice da bi to trebalo profunkcionirati 2026. godine..."

Podsjetimo i da je obećanje glasilo da će već krajem 2024. robotaksiji u testnoj fazi voziti zagrebačkim ulicama, a da su iz Rimčeve tvrtke obećali da će komercijalna usluga krenuti 2025. godine, a nedavno su ponovili da taj rok i dalje stoji. No, ministar sada govori o 2026. godini. 

Na pitanje plaši li ga koncept robotaksija i bi li se vozio njima: "Ne plaši me to, tehnologija ide jako brzo naprijed i meni je jako drago da jedna hrvatska tvrtka razvija taj projekt. Oni su već u poodmakloj fazi. A ova sredstva koja smo im namijenili i koja su im dodijeljena na javnom pozivu su nešto što će ubrzati taj cijeli proces i ja mislim da mi na to moramo biti ponosni i dati punu podršku takvom jednom projektu."

O naplatnim kućicama, izmjenama poreza na plaće, cijenama, pruzi Dugo Selo - Križevci...

Butković je gostujući u Dnevniku Nove TV govorio i o ljetnim gužvama na cestama i odgovarao na pitanje kada će se micati naplatne kućice. 

"Ove godine imamo povećanje prometa od 12 posto, a povećanje prihoda od 10 posto. Raspisan je natječaj, predaju se ponude i to možemo očekivati 2024. godine", rekao je.

Govorio je i o poreznim izmjenama kada su u pitanju plaće.

"Mi smo u nekoliko krugova poreznih reformi išli u rasterećenje hrvatskog gospodarstva i jačanje lokalne samouprave. Cilj ove reforme je da dođe do rasta plaća, najviše onima kojima imaju najniže plaće", odgovorio je Butković gostujući u Dnevniku Nove TV.

"Mi se borimo protiv inflacije. Ona pada u ovom trenutku i više nije onolika kolika je bila prije nekoliko mjeseci. Vlada je i nizom mjera regulirala cijene goriva, struje i plina. To ostaje do daljnjega, ali nema nikakvog razloga da se podižu cijene", dodao je.

Plaši li njega, kao što plaši ministra financija Marka Primorca, rast cijena na Jadranu, pitala je novinarka Butkovića. 

"Mislim da će se mnogi urazumiti, opametiti i sniziti te cijene dok im je vrijeme. Ima reakcija. Neki hoteli već su ih počeli, koliko vidim, smanjivati", odvratio je potpredsjednik vlade. 

O pruzi Dugo Selo - Križevci rekao je da neće biti gotova u roku. "Mučimo se s tim projektom", rekao je. 

O SDP-u i Možemo

Na kraju razgovor Butković je upitan što misli o odluci Možemo o samostalnom izlasku na izbore.

"Mene čudi što je SDP, jedna jaka stranka koja je tradicionalno jedna od najvećih u Hrvatskoj, došao u situaciju da ih netko odbaci i da ne želi s njim. Međutim, ponašanje i SDP-a i Možemo i cijele te fragmentirane oporbe je dosta neozbiljno", rekao je te dodao da HDZ na izbore izlazi samostalno sa svojim partnerima.

"Već imamo partnere s kojima surađujemo. Mi smo jedinstveni, nikad jači, ostvarujemo svoj izborni program, a i više od toga. Očekujemo pobjedu treći put", istaknuo je Butković.

Pročitajte više