Rimac nahvalio hrvatsku ekonomiju, prozvali ga: "Nahvali HDZ bez da napišeš HDZ"

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

MATE Rimac, vlasnik Rimac Grupe i suvlasnik firme P3M koja je dobila gotovo 180 milijuna eura javnog novca za proizvodnju robotaksija, na Facebooku je pohvalio ekonomska kretanja Hrvatske posljednjih godina.

Rimac, koji rijetko komentira dnevnopolitičke teme pa i ekonomiju, podijelio je jednu stariju objavu Daniela Krala, češkog matematičara i informatičara koji je relativno popularan na Twitteru zbog svakodnevnih objava ekonomskih grafova i tablica. Riječ je o objavi iz lipnja prošle godine u kojoj Kral konstatira da je Hrvatska pretekla Poljsku i postala najbrže rastuća EU ekonomija od pandemije. 

"Znam, mi volimo biti negativni i kukati. Ali mislim da bi bilo primjereno priznati i dobre stvari. Ovdje se ne radi o kratkoročnom glitchu nego o dosta dugoročnom trendu - u razdoblju od preko 3 godine. 

Još impresivnije ako se sjetimo da smo par mjeseci nakon početka prikazanog razdoblja imali jedan od najvećih padova GPD-a od svih zemalja u EU kad je turizam praktički potpuno stao.  Da je ova analiza krenula od Q3 2020. bi rezultat, vjerujem, bio još puno drastičnije u korist Hrvatske. No ovo je realniji prikaz stanja. 

Jedan od čimbenika za ovo stanje je svakako relativno pragmatično/razumno hendlanje covida i restrikcija, pogotovo u odnosu na poludjele nacije EU u tom razdoblju. Nadam se da će se trend rasta nastaviti i dalje ubrzati", napisao je Rimac.

>> Index Afere: Afera Robotaxi

Neki smatraju da Rimac radi propagandu HDZ-u

Neki od Rimčevih pratitelja smatraju da se radi o HDZ-ovoj propagandi. "Pohvali HDZ bez da spomeneš HDZ", napisao mu je jedan.

"Zašto HDZ? Ne smije se spomenuti da hrvatsko gospodarstvo raste jer je protiv narativa da je sve loše, korumpirano i kriminalno kod nas? Naravno da treba raditi da bude bolje na svakom području, ali mi je smiješno da se sve pozitivno napada", odgovorio mu je Rimac.

Drugi pratitelj podsjetio je Rimca na njegovu objavu od prije desetak godina kad je napisao da na sajmovima u cijelom svijetu ljudima govori da ne ulože u Hrvatsku. 

"I dalje smatram i jasno kažem da sam sâm sebi pucao u koljeno s tim što sam bio tvrdoglav graditi firmu ovdje. Srećom, uspio sam privući milijardu eura od investitora tu i opstali smo. To ne mijenja činjenicu da nam je GDP rastao kako je prikazano na slici", napisao je.

Nekoliko pratitelja je i podržalo Rimca poručivši mu da se ne osvrće na ovakve kritike i negativu.

Rimac dobio gotovo 180 milijuna eura javnog novca za robotaksije

Podsjetimo, Rimčeva tvrtka Project 3 Mobility dobila je bespovratnu potporu Nacionalnog plana za opravak i otpornost (NPOO) u iznosu od 179.5 milijuna eura. I to kao jedina hrvatska privatna tvrtka u okviru fonda Europske komisije pokrenutog zbog koronakrize. Novac je dobila za izradu samovozećeg taksija - robotaksija.

Iako je dobar dio projekta trebao biti već gotov i vidljiv, primjerice centar za vozila trebao je do kraja 2022. godine biti izgrađen nedaleko od Studentskog doma Stjepan Radić u Zagrebu, lani je objavljeno da će cijeli proces kasniti. 

Osim neizgrađenog centra, još uvijek nije javno predstavljen ni prototip. Iako se i dalje o cijelom projektu relativno malo zna, Rimac tvrdi da će robotaksiji na ulicama biti do 2026. godine.

Sve korupcijske afere pratite na adresi: www.index.hr/afere. Da niti jedna afera više nikad ne padne u zaborav.

Pročitajte više