Rimac objavio: Državi sam dao više od 33 milijuna eura, od nje sam dobio 3.2 milijuna

Foto: Igor Kralj PIXSELL

DANAS je objavljena vijest da je Rimac Grupa prikupila pola milijarde eura investicija, čime je kompanija dosegnula kapitalizaciju od dvije milijarde eura. Novi investitori su velika imena u svijetu, američka investicijska banka Goldman Sachs i japanska korporacija SoftBank.

Na svom Facebook profilu Rimac je nakon te objave objavio mem u kojem s jedne strane stoji "Prosječan hrvatski stručnjak za nogomet/covid/rat/investicije/financije" s izjavom "Svi mi financiramo Rimca, živi od državnih poticaja", što uspoređuje s "Realnošću" na drugoj strani, a koja prikazuje, kako se tvrdi, sve investicije koje su kompanije iz Rimac Grupe prikupile od privatnih investitora te sredstva koja je dobio od Europske unije i Hrvatske.

Na grafu koji je dio mema je prikazano da su dosadašnje investicije privatnih investitora, u koje se ubrajaju poznate kompanije poput Porschea, Hyundaija, Kije i Goldman Sachsa, iznosile preko 800 milijuna eura. Sredstva koja je kompanija primila od Europske unije i Hrvatske su sto puta manja od toga, i time čine beznačajan udio u ukupnim investicijama, sugerira se iz grafa.

Koliko je Rimac uplatio u proračun a koliko iz njega dobio?

Na drugom grafu, kako se da iščitati, je prikazano da su svake godine otkako kompanija postoji porezi i drugi doprinosi uplaćeni u državni proračun Hrvatske nadmašivali ne samo sredstva primljena iz državnog proračuna na račun raznih potpora nego i ukupna sredstva dobivena od Europske unije i Hrvatske.

Prema podacima s grafa, 2021. je plaćeno više od deset milijuna eura poreza i doprinosa, dok iz proračuna Hrvatske nije dobiveno ništa, a i iz EU proračuna oko dva milijuna. 2020. je plaćeno oko sedam milijuna eura poreza i doprinosa, a iz državnog proračuna Hrvatske je Rimac Grupa dobila manje od milijun eura, kao i malo više od dva milijuna iz EU proračuna.

Drugi graf pokazuje da je kompanija Rimac Technology, dio Rimac Grupe, ukupno do sada platila 33.3 milijuna eura poreza, što je deset puta više nego što je dobila iz državnog proračuna ili četiri puta više nego što je dobila od Europske unije.

Rimac Grupa za sada zapošljava 1500 ljudi, većinom u Hrvatskoj, ali i u Francuskoj, Njemačkoj te Engleskoj. Ove godine je zaposleno 300 ljudi, a do kraja godine će biti zaposleno dodatnih 400. Prema navodima samog Mate Rimca, interes u posljednjem investicijskom krugu, kojim je prikupljeno pola milijarde eura, bio je pet puta veći nego što se htjelo prikupiti investicija.

Pročitajte više