Ringvald: Britanci su me hvatali za spolni organ

34-GODIŠNJI Stipe Ringvald koji je zajedno s 20-godišnjom Karlom Krnetom osumnjičen za kazneno djelo sudjelovanja u tučnjavi u kojoj su na Hvaru 16. srpnja premlaćena dvojica Britanaca, izjavio je kako su ga Britanci "hvatali za spolni organ" te se "divljački ponašali".

Pozivajući se na povjerljive izvore Slobodna Dalmacija objavila je kako je Ringvald sutkinji Županijskog suda u Splitu Ljiljani Stipišić negirao da je sudjelovao u tučnjavi koja se dogodila u ranim jutarnjim satima na hvarskoj rivi, a u kojoj su teško ozlijeđeni britanski turisti Alan Kirby i Richard Donnelly.

Ringvald i Krneta uhićeni su u Vinkovcima 10. kolovoza, u ugostiteljskom objektu Mistique, pod sumnjom da su počinili kazneno djelo nanošenja teških tjelesnih ozljeda. Dvojac je nakon uhićena prebačen u istražni zatvor u Splitu.

Kako prenosi list, Ringvald je sutkinji ispričao kako je po izlasku iz popularnog hvarskog Carpe Diema "osjetio da ga netko dira za stražnjicu". Nakon što se okrenuo, ugledao je dvojicu muškaraca koji su mu izgledali "neprirodno". Kako dalje prepričava Ringvald, jedan od britanaca uhvatio ga je za spolni organ, nakon čega je on zamolio 20-godišnju Karlu koja je bila s njim da razgovara sa strancima, budući je govorila bolje engleski od njega. Nakon što su se, kako Ringvald svjedoči, Britanci nastavili "divljački" ponašati, povukao je djevojku za ruku u želji da napuste bar.

Prema Ringvaldovom iskazu, Britanci su krenuli za njima te skočili na njih. Ringvald je pao na pod i pokrio glavu rukama.

"Ne znam je li mi tko pomogao, niti sam znao gdje je Karla." - kazao je Ringvald, dodavši kako se samo borio za život te kako je siguran da nije nikoga ugrizao budući nije imao krvi po odjeći. Naime, tijekom tučnjave jednomu od Britanaca je odgrižen komadić uha, dok su drugome u tučnjavi izbijeni zubi te je zadobio potres mozga.

Na upit o poznanstvu s Anom Sasso i dr. Hrvojem Tomasovićem, Ringvald odgovara kako je njih upoznao te večeri, te kako se sjeća da mu je liječnik pomogao da se digne s poda, pa ga je ujedno i pregledao.

Ringvald i Krneta Hvar su napustili nedugo nakon događaja, nakon čega su se u Šibeniku zadržali 5 dana. Nakon toga otišli su na dva tjedna u Budimpeštu.

"Istina je da nas je policija pronašla u kafiću u Vinkovcima, ali nismo se skrivali jer uopće nismo ni znali da je za nama bila raspisana tjeralica." - kazao je Ringvald.

Kako je glasnogovornica splitske policije Marina Kraljević-Gudelj za Index svojevremeno izjavila, po završetku događaja niti jedna osoba nije uhićena, nego su na mjestu događaja netom nakon napada obavljeni razgovori s osobama koje su tamo zatečene.

Upitan o tomu koliko je osoba do sada uhićeno u vezi napada na britanske turiste, načelnik Ureda PU splitsko-dalmatinske Ninoslav Ćurić odgovara nam da su do sada, koliko je njemu poznato, uhićeni i za napad optuženi samo Ringvald i Krneta.

"Oni su privedeni u Vinkovcima, nakon čega su prebačeni u Split i protiv njih je podnesena kaznena prijava. Sada je sve na ministarstvu pravosuđa." - kazao nam je gospodin Ćurić, dodavši kako su po odluci Ljiljane Stipišić, istražne sutkinje Županijskog suda u Splitu, Ringvald i Krneta trenutno vjerojatno zadržani u zatvoru Bilice.

Dvojica napadnutih Britanaca nedavno su najavila tužbu protiv Republike Hrvatske u kojoj će tražiti odštetu jer, kako tvrde, niti policija niti bilo koja druga institucija nisu napravile ništa kako bi ih zaštitile.

B.S.

Pročitajte više