Rižkov: Sukob Hrvata i Srba pripada sukobu civilizacija

VREMEŠNI ruski političar Nikolaj Rižkov u ponedjeljak je, u nastavku svjedočenja na haškom suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću, definirao sukob Hrvata i Srba kao dio "sukoba zapadnoeuropske i slavenske civilizacije" čija su Srbi "isturena točka na Balkanu".

"Intenzivni sukobi Srba i Hrvata su pokušaji Zapada da se uništi slavenska civilizacija na Balkanu", kazao je Rižkov, opisujući tu "slavensku civilizaciju" kao dominantno pravoslavnu, sa Srbima kao hrabrom, isturenom točkom koja je na udaru "mračnog katolicizma".

Rižkov (75), bivši sovjetski premijer (1985.-90.), a danas zastupnik u Vijeću federacije (gornji dom) ruske Dume, svjedočio je o politici Moskve prema intervenciji NATO-a u SRJ 1999. i o svojim intenzivnim 10-godišnjim kontaktima s režimom u Beogradu.

Od travnja 1999. do jeseni 2003. svjedok je bio predsjednik Odbora Dume za pomoć Jugoslaviji i često je posjećivao Beograd.

NATO bombardiranje SRJ 1999. i kasniji ulazak na njezin teritorij bez mandata UN-a nazvao je "neprihvatljivim činom agresije koji je potkopao Povelju UN-a i načela međunarodnog prava".

Za Miloševića je ustvrdio da se uvijek "zalagao za mirno rješenje kod raspada SFRJ". Opisao je i svoje sastanke s Radovanom Karadžićem 1993. i 94., uz utisak da predsjednik RS "nije bio sklon poslušati Miloševića".

Na pitanje Miloševića je li od njega ili srpskog vodstva čuo za ideju Velike Srbije, rekao je da nije, ali je zato čuo za Veliku Albaniju koju je, po njemu, zagovarao i Adolf Hitler 1943. godine.

Tužitelj Geoffrey Nice je u protuispitivanju napao vjerodostojnost Rižkova kao svjedoka, služeći se citatima iz njegove knjige "Jugoslavenska golgota" i izvacima iz njegova pisma Carli del Ponte, glavnoj tužiteljici ICTY-a.

U pismu tužiteljici osudio je uhićenje i suđenje Miloševiću, kao "čin poniženja za Srbe i nastavak agresije NATO-a".

"Osoba koja je branila interese svog naroda i države ne može biti izvedena pred sud", naveo je Rižkov proglašavajući ICTY ilegalnim, a dokumente i svjedoke optužbe protiv Miloševića - lažnima.

Rižkov je u sudnici objašnjavao svoju teoriju sukoba civilizacija, koji iniciraju Sjedinjene Države bi uspostavile zonu nestabilnosti u Euroaziji i pospješile ostvarenje svojih geopolitičkih ciljeva.

SAD, po Rižkovu, koristi energiju islama i usmjeruju islamske ektremiste protiv Rusije, Srbije i Europe, jer želi sukobiti međusobno zapadnoeuropsku, rusku i islamsku civilizaciju.

Za primjer je naveo Kosovo, rekavši da su "običan sukob oko teritorija" Amerikanci pretvorili u jak vjerski sukob islama i pravoslavlja, a isto načelo primjenju i na Kavkazu.

Za Osamu bin Ladena je rekao da je "kreacija Sjedinjenih Država, koje su ga prvo stvorile a kasnije odbacile kao nepotrebnog".

"SAD i druge zemlje koriste terorizam kao sredstvo ostvarivanja svojih geopolitičkih ciljeva", kazao je svjedok.

Iznio je bojazan da je "osnovni cilj Zapada i SAD-a primjeniti recept za Balkan na Rusiju", i inicirati raspad Ruske Federacije.

"SSSR je razbijen na 15 država, a plan je da se Rusija razbije na 10 država. Rusiji i danas prijeti raspad, i zato se Zapadu ne može vjerovati", rekao je.

Kada bi do toga došlo ne bi patila samo Rusija, već i cijela Europa, a oni koji tome teže igraju se vatrom, zaključio je Rižkov koji iskaz nastavlja u utorak. Idući svjedok je ruski general Leonid Ivašov.

Pročitajte više