RJEŠENJE ZA BUDUĆNOST MOSTARA PREDLOŽIT ĆE POSEBNO POVJERENSTVO

Visoki međunarodni predstavnik Paddy Ashdown u petak je u Mostaru lokalnim dužnosnicima predložio formiranje posebnog povjerenstva koje će predložiti rješenja za budućnost Mostara, što su čelnici Mostara i prihvatili. L

U tom povjerenstvu, po Ashdownu, neće biti stranci nego, kako se izrazio, "glavni protagonisti života i funkcioniranja Mostara". Obrazlažući svoj prijedlog novinarima Ashdown kazao kako je došlo vrijeme da se novac koji se u Mostaru troši na financiranje tijela vlasti preusmjeri na financiranje obrazovanja i zdravstva.

Mostar se trenutno sastoji od tri većinske hrvatske i tri većinske bošnjačke općine. HDZ je početkom ove godine predložio ukidanje šest i konstituiranje jedne općine Mostar, ali se tomu protivi Stranka demokratske akcije. Istodobno se javnim sučeljavanjima o ustroju Mostara pogoršala sigurnosna situacija. Od povratka na vlast nacionalnih stranaka u BiH na izborima u listopadu prošle godine na mostarskom je području pod još nerazjašnjenim okolnostima poginulo pet osoba, a učestala su i eksplozije koji noću potresaju taj grad.

Ashdown je priznao kako je u Mostar doputovao da bi se osim gospodarske informirao i o sigurnosnoj situaciji u tom gradu.

Ashdown je u Mostar iz Sarajeva doputovao vlakom, što je prvi puta nakon rata da netko od međunarodnih dužnosnika iz Sarajeva ne putuje službenim vozilima.

(Hina) pg sd

Pročitajte više