Rješenje za problem ćelavosti otkriveno gdje bi se najmanje očekivalo

Foto: Shutterstock

MEĐUNARODNI tim zdravstvenih stručnjaka predvođen znanstvenicima s Kalifornijskog sveučilišta u Irvineu otkrio je mehanizam kojim ostarjele pigmentne stanice u koži potiču rast kose.

Studija, objavljena nedavno u časopisu Nature https://www.nature.com/articles/s41586-023-06172-8, pokazala je da molekule osteopontina i receptor CD44 imaju ključnu ulogu u aktiviranju rasta dlake u dlakavim madežima, unatoč prisutnosti velikog broja ostarjelih, odnosno senescentnih pigmentnih stanica. Ovo otkriće proturječi uvriježenom mišljenju da senescentne stanice ometaju regeneraciju.

Putokaz do novih terapija za ćelavost

Rezultati studije mogli bi postati putokaz za razvoj nove generacije terapija za androgenu alopeciju, najčešći oblik progresivnog gubitka kose koji je nasljedan, a uzrokovan je muškim spolnim hormonima androgenima koji su prisutni i kod žena. Androgena alopecija obično se nasljeđuje po ženskoj liniji, odnosno od majke koja može biti njezin nositelj čak i ako sama nema problema s gubitkom kose.

To stanje uključuje postupno stanjivanje folikula kose što dovodi do stvaranja sve tanjih i kraćih vlasi kose. Kod muškaraca se često očituje kao povlačenje linije kose i ćelavost na vrhu glave, dok se kod žena obično očituje kao opće stanjivanje kose, posebno na vrhu glave.

Tajna dlakavih madeža

Znanstvenici su u novoj studiji identificirali proces kojim senescentne melanocitne stanice koje proizvode pigment u koži potiču značajan rast kose u madežima na koži.

Madeži su malformacije kože koje se očituju u neoplazmi na koži, sluznici, konjunktivi i membrani očiju. Sastoje se od nakupina melanocita ili nevus stanica.

Oni sadrže vrlo velik broj senescentnih pigmentnih stanica, no istraživanja su pokazala da se unatoč tome u njima zbiva vrlo snažan rast dlake.

"Otkrili smo da senescentne pigmentne stanice proizvode velike količine specifične signalne molekule nazvane osteopontin, koja uzrokuje da uspavani i sitni folikuli aktiviraju svoje matične stanice i pokrenu snažan rast dugih i gustih dlaka", rekao je vodeći autor studije Maksim Plikus, profesor razvojne i stanične biologije na Kalifornijskom sveučilištu.

"Senescentne stanice obično se smatraju štetnima za regeneraciju i smatra se da potiču proces starenja dok se nakupljaju u tkivima cijelog tijela, no naše istraživanje jasno pokazuje da stanična senescencija ima pozitivnu stranu."

Što je senscencija?

Senescencija ili biološko starenje je postupno pogoršanje funkcionalnih karakteristika u živim organizmima. Riječ se može odnositi na staničnu senescenciju ili na senescenciju cijelog organizma.

Rast folikula dlake reguliran je aktivacijom matičnih stanica. Te stanice se dijele i omogućuju folikulima da ciklički stvaraju novu dlaku. Nakon svakog rasta dlake postoji razdoblje mirovanja tijekom kojeg matične stanice folikula ostaju neaktivne do sljedećeg ciklusa.

Hiperaktiviranje stanica koje stvaraju dlake

Nova studija uključivala je eksperimente na mišjim modelima s pigmentiranim mrljama na koži koje su imale hiperaktivirane matične stanice za stvaranje dlake. One su pokazivale ubrzani rast dlake, vrlo sličan onome koji je u kliničkim opažanjima dokumentiranim u ljudskim dlakavim madežima na koži.

Detaljnija analiza otkrila je da senescentne stanice proizvode visoke razine signalne molekule nazvane osteopontin, za koje matične stanice dlake imaju odgovarajući molekularni receptor nazvan CD44. Molekularna interakcija između osteopontina i CD44 aktivirala je matične stanice dlake što je u konačnici rezultiralo snažnim rastom dlake.

Testiranje principa na mišjim modelima

Kako bi potvrdili važnost uloge osteopontina i CD44 u ovom procesu, znanstvenici su proveli testove na drugim mišjim modelima kojima su nedostajali svi ključni geni za osteopontin i CD44. Rezultati su pokazali da je kod njih rast kose bio znatno sporiji.

Djelovanje osteopontina na rast kose također je potvrđeno na ljudskim uzorcima stanica madeža na koži.

"Naši nalazi pružaju kvalitativno nove uvide u odnos između senescentnih stanica i matičnih stanica tkiva te otkrivaju pozitivne učinke senescentnih stanica na matične stanice folikula dlake", rekla je koautorica studije Xiaojie Wang s Kalifornijskog sveučilišta, specijalistica za razvojnu i staničnu biologiju.

"Kako saznajemo više, te informacije se mogu potencijalno upotrijebiti za razvoj novih terapija koje ciljaju svojstva senescentnih stanica i liječe širok raspon regenerativnih poremećaja, uključujući uobičajeni gubitak kose", dodala je.

Plikus je istaknuo da tim osim osteopontina i CD44 dublje istražuje i druge molekule prisutne u dlakavim madežima na koži i njihovu sposobnost poticanja rasta dlake.

"Vjerojatno će naše daljnje istraživanje identificirati dodatne snažne aktivatore dlake", rekao je.

***

Novu knjigu Indexovog znanstvenog novinara Nenada Jarića Dauenhauera, koja tematizira najkontroverznije i najzanimljivije teme u znanosti poput klimatskih promjena, pseudoznanosti, pandemije, GMO-a i nuklearki, možete nabaviti ovdje.

Knjiga se sastoji od tekstova našeg novinara objavljenih kroz više godina rada na Indexu.

Objavljuje Index VijestiSubota, 5. studenoga 2022.

 

Pročitajte više