Robertson brani svoje rješavanje krize unutar NATO-a

GLAVNI tajnik NATO-a George Robertson stao je u srijedu, u interviewu kojeg su objavili europski listovi, u obranu svog načina rješavanja krize unutar Sjevernoatlantskog saveza, priznavši da je kriza uzrokovala ´štetu´ i izjasnivši se protiv rata u Iraku.

´Šteta je počinjena našem kredibilitetu, odnosima između SAD-a i nekih zemalja koje su blokirale proces - Francuske, Njemačke i Belgije´, rekao je Robertson u interviewu objavljenom u belgijskom listu ´La Libre Belgique´.

´To je bio poseban sukob kojim su dominirale jake emocije prema Iraku´, dodao je Robertson.

Istaknuvši kako je 1991. godine prije početka Zaljevskog rata bilo potrebno 16 dana da se odluči o slanju borbenih zrakoplova u Tursku, Robertson je kazao da je ´bilo potrebno 11 dana i šest sastanaka za rješavanje ove krize´.

Također je kazao da kriza nije bila riješena u nedjelju navečer do posljednjih izjava belgijskog premijera Guya Verhofstadta.

NATO je došao do toga da odobri u Odboru za planiranje obrane - bez Francuske koja nije ni član tog tijela - planiranje mjera obrane za potporu Turskoj u slučaju rata s Irakom nakon više od tjedan dana otvorene krize unutar Sjevernoatlantskog saveza.

Upitan o masovnim demonstracijama u Europi u prošlu subotu protiv rata u Iraku, Robertson je, kazavši kako je i on protiv rata s Irakom, odgovorio: ´Ja sam protiv rata u Iraku. Mislim da se irački predsjednik Sadam Husein mora razoružati´.

Pročitajte više