Robertson: Članstvo Hrvatske u EU u interesu je Slovenije

ČLANSTVO Hrvatske u Europskoj uniji u interesu je Slovenije i ona to zna, rekao je u subotu novi američki veleposlanik u Ljubljani Thomas Bolling Robertson, ali je odbio komentirati izjavu slovenske vlade o uskraćivanju bezuvjetne potpore Hrvatskoj.

Na pitanje kako u svjetlu važne uloge Slovenije na zapadnom Balkanu vidi odluku slovenske vlade da povuče apsolutnu potporu hrvatskoj kandidaturi za članstvo u EU, Robertson je u razgovoru za ljubljanski list "Dnevnik" od subote izjavio da to pitanje ne želi komentirati. "To je zapravo bilateralno pitanje između Slovenije i Hrvatske, zapleteno je i teško. Neću ga komentirati. Znam da je u tome što se dogodilo mnogo prikrivenih emocija. Mislim da je slovenska vlada u međuvremenu jasno kazala da će i dalje djelovati s Hrvatskom i drugim državama u regiji kako bi one došle u Europu", rekao je Robertson.

"Naglasio bih da je opći strateški cilj slovenske vlade da najprije Hrvatska, a onda i još neke druge balkanske države uđu u EU i NATO", rekao je Robertson i dodao da je hrvatsko članstvo u tim organizacijama i u interesu Slovenije.

Tako će se, pojasnio je Robertson, granice EU-a pomaknuti prema jugu i istoku, što će značiti i nove prigode za Sloveniju. "Svjestan sam i sve većeg značenja ekonomije i ekonomskih kontakata po cijeloj nekadašnjoj Jugoslaviji, a i to će pridonijeti većoj stabilnosti", ocijenio je američki veleposlanik.

Pročitajte više