ROBERTSON: HRVATSKA NA PUTU PREMA NATO-U ZNATNO NAPREDOVALA

Hrvatska je u relativno kratkom razdoblju ostvarila znatan napredak u procesu približavanja Sjevernoatlantskom savezu, rekao je glavni tajnik NATOa George Robertson u ponedjeljak u Zagrebu nakon sastanaka s premijerom Ivicom Račanom. L

Kako je kazao premijer Račan, glavne teme razgovora bile su reforma hrvatskih oružanih snaga i situacija u regiji, osobito u svjetlu nedavnog ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića.

"Hrvatska je članica Akcijskog programa za članstvo (MAP) relativno kratko, no u tom je procesu ostvarila ozbiljan i znatan napredak", rekao je Robertson novinarima nakon sastanka.

Hrvatska je u NATO-ov program Akcijski plan za članstvo (MAP) primljena u svibnju prošle godine, dvije godine nakon ulaska u Partnerstvo za mir (PfP). Prvi jednogodišnji ciklus reformi u sklopu tog programa upravo je u tijeku.

Riječ je o programu za potencijalne kandidate koji predviđa usklađivanje standarda i kriterija s članicama NATO-a na političkom, gospodarskom, pravnom, sigurnosnom i vojnom planu.

"Proces pridruživanja (MAP) osmišljen je kako bi pomogao zemljama da zadovolje standarde NATO-a", kazao je Robertson. "Ta pomoć će se nastaviti kao i naglašavanje svega onoga što određena zemlja treba ispuniti da bi mogla biti primljena", dodao je.

Robertson je odao priznanje Hrvatskoj i na znatnom doprinosu jačanju suradnje u regiji, što je premijer Račan ocijenio nacionalnim interesom.

Za nedavno ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića u Beogradu, Roberston je kazao da je ono bilo opasan znak da bi regija mogla ponovno potonuti u nasilje. "Protutežu tome čini demokratski napredak u zemljama poput Hrvatske", rekao je.

Glavnog tajnika NATO-a tijekom dana primio je i predsjednik Republike Stjepan Mesić, a razgovarao je i s potpredsjednikom Hrvatskog sabora Zdravkom Tomcem.

Pročitajte više