Robertson se uz zvuk gajdi oprostio od NATO-a

ŠKOT George Robertson u srijedu se, uz zvuke gajdi, oprostio od NATOa nakon četiri godine provedene na položaju glavnog tajnika saveza koji se neumorno trudio prilagoditi sigurnosnim prijetnjama današnjice.

Robertson je rekao da je tijekom vremena koje je proveo u NATO-u taj savez pomogao u vraćanju stabilnosti na područje jugoistočne Europe, otvorio vrata nekadašnjim neprijateljima iz Varšavskog pakta i udahnuo novi život oružanim snagama koje su ostale zamrznute u hladnoratovskoj pozi.

Veleposlanicima 19 zemalja članica poručio je kako NATO "ne bi smio ostati po strani" ako će biti potreban u poslijeratnom Iraku, u kojem SAD pokušavaju ishoditi da preuzme važnu ulogu.

No upozorio je da bi neuspjeh u Afganistanu, u čijem glavnom gradu NATO ima mirovne snage koje se sad šire i izvan Kabula - bio "strahovit udarac".

Diplomati smatraju kako će NATO možda morati rasporediti između 3 i 14 tisuća vojnika u Afganistanu kako bi omogućio ISAF-u da stabilnost dovede i u područja bezakonja u kojima vladaju talibanski ratni vođe.

"Širenje mora biti uvjerljivo, i mora se vidjeti da je uvjerljivo, prije Istanbula", rekao je Robertson, govoreći o summitu NATO-a u Turskoj u lipnju iduće godine.

"Novac, vojnici i dugotrajna obveza su jedini čimbenici uspjeha i jedino jamstvo da problemi Afganistana ne prijeđu na Zapad i počnu nas progoniti".

Bivši britanski ministar obrane, čija je mantra bila "sposobnost, sposobnost i samo sposobnost", ponovno je pozvao zemlje članice da usklade svoje političke ambicije kako bi se mogle nositi sa svjetskim kriznim žarištima odgovarajućim snagama i opremom.

"Ako postanemo samo prazna priča, bez mogućnosti djelovanja, sasušit ćemo se i uvenuti", ustvrdio je Robertson.

U 54-godišnjoj povijesti NATO-a, Robertson (57) je bio deseti glavni tajnik, a s tog položaja ide u polumirovinu, odnosno na mjesto dopredsjednika britanske telekom tvrtke Cable and Wireless Plc.

Službeno će ostati glavnim tajnikom do 1. siječnja 2004., kad će ga zamijeniti dosadašnji nizozemski ministar vanjskih poslova Jaap de Hoop Scheffer.

Pročitajte više