Robot Spirit na Marsu u kritičnom stanju

INŽENJERI NASA-e objavili su u petak da je robot Spirit, koji se već više od 20 dana nalazi na Marsu, u kritičnom stanju te da u funkciji vjerojatno neće biti još nekoliko dana ili čak tjedana.

Spirit je prvih 18 dana na Marsu funkcionirao gotovo bez ikakvih problema, no komunikacije za Zemljom iznenada su prekinute u srijedu, manje od tjedan dana nakon što se s platforme za slijetanje uspješno spustio na površinu Crvenog planeta i počeo tragati za vodom.

Komunikacija s robotom uspostavljena je nakratko u petak, no primljene su samo besmislene poruke, doznaje se u kontroli misije u Pasadeni.

"Može se očekivati da Spirit neće profunkcionirati još prilično dugo, u najboljem slučaju još nekoliko dana, možda i dva tjedna", rekao je voditelj projekta Pete Theisinger.

Theisinger je naglasio da je robot u "kritičnom" stanju. "Ne znamo u kojoj ćemo mjeri moći popraviti sustav jer ne znamo što se pokvarilo... Još imamo mnogo posla na pacijentu na intenzivnoj njezini", rekao je.

Kazao je ipak kako sumnja da se iza problema sa softwareom letjelice krije neki mehanički kvar ili problem sa senzorima.

Dobra je vijest, naglasio je, to što Spirit sada reagira na komande i na Zemlju šalje ograničene podatke, što je značajan napredak u odnosu na besmislene poruke koje je slao ranije.

Znanstvenici se nadaju da će više sreće imati sa Spiritovim blizancem, robotom Opportunity, koji bi 25. siječnja trebao sletjeti na suprotnu stranu Marsa.

U međuvremenu, europska letjelica Mars Express poslala je u petak slike Marsovog južnog pola na kojima se vide goleme zalihe leda.

Pročitajte više