Rock dileri: Sveto Panker i Emil Malenović nekad u bendu, danas na suđenju za pet kila heroina

EMIL MALENOVIĆ i Svetozar Jovanović, poznatiji kao Sveto Panker i Sveto Dalmatinski, nekad su zajedno svirali u bendu, a danas su se ponovno našli u velikoj dvorani splitske Palače pravde kao dio dilerske organizacije, koju su uhvatili koncem 2008. godine u sklopu akcije Koktel, s pet kilograma heroina vrijednog dva milijuna kuna.

Nekad najbrža gitara Splita, danas šef dilera

Malenović, svojedobno najbrža gitara Splita, bio je šef skupine. Drogu je u Sarajevu nabavljao Ilmi Pretteni. U Split ju je pak nosio Zvonko Georgijev. Uhvatili su ga nakon izlaska iz autobusa iz Dubrovnika na Poljičkoj cesti s 2 kilograma heroina. 

Više do dva kilograma heroina nađeno je u stanu Svete Pankera, autora grafita "Bolje zatvor nego ludnica" i "Alkoholom protiv droge". Na optuženičkoj klupi je i Karolina Štih, koja je prije koju godinu natjerala dečka u pljačku banke. Ostala je bez novca unatoč tome što joj je država isplatila 50 tisuća eura jer joj nisu uspjeli dokazati dilanje nakon nekoliko godina pritvora. Terete je da je prodala kilu i pol heroina optuženom Ivi Milatiću.

Društvo na klupi upotpunio je stari Malenovićev partner Željko Matas Điđi. Osudili su ih za dilanje prije nekoliko godina, kad je Malenović nabavljao heroin iz Mađarske. 

Uskok nudi nagodbu, ali što s Lubinom?

Danas je suđenje započelo tek formalno, jer se očekuje nagodba Uskoka i obrane. U zamjenu za priznanje djela Uskok nudi od 4 i pol do sedam godina zatvora. Što i nije loše, jer su većina optuženih povratnici. Stvar bi mogao, međutim, zakomplicirati Željko Lubina, branitelj Svete Pankera, koji će se potruditi osporiti legalnost pretresa stana pri kojem je nađena droga.

Pročitajte više