Rodilište u Vinkovcima postat će Rodilište - prijatelj djece

U SKLOPU nacionalne kampanje "Od prvog osmijeha" namijenjenu rodiljama i njihovim obiteljima DM je u Vinkovcima predstavio babybonus program - jedinstveni primjer koji istovremeno educira i daruje rodilje stavljajući naglasak na važnost dojenja u prvih 6 mjeseci života. Zahvaljujući donaciji drogerije rodilište u Vinkovcima postat će Rodilište - prijatelj djece po kriterijima Unicefa.

"Program babybonus predstavlja jedinstveni jednogodišnji program u sklopu kojega je svakoj rodilji u Hrvatskoj ponuđena dodatna potpora tijekom prve, najteže godine podizanja djeteta. Ponosno mogu reći da ovaj javno - privatan projekt možemo predstaviti bilo gdje u svijetu kao primjer izuzetno dobro osmišljenog programa koji na odgovarajući način vodi brigu o kvaliteti i pravilnom odrastanju djeteta do njegove prve godine života.“, naglasio je ministar Neven Ljubičić.

Riječ je o drugom javno -privatanom projektu u Hrvatskoj, čiji je pokrovitelj Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

Svako novorođenče prije svega će dobiti na poklon od DM-a paket besplatnih pelena, koje se mogu podignuti u bilo kojoj prodavaonici prodajnog lanca uz predočenje babybonus letka koje majke dobiju u rodilištu. Prilikom preuzimanja pelena, svatko od njih dobiva prijavnicu te na taj način i mogućnost uključivanja u babybonus program. Program sadrži brošure s korisnim informacijama o kvalitetnom odrastanju djeteta te knjižice s bonovima uz koje se dobivaju darovi, popusti pri kupnji u DM-u i kod partnera babybonusa. Prijavom u program roditelji automatski sudjeluju u nagradnoj igri u kojoj mogu osvojiti dječju sobu vrijednu 30.000 kuna.


"Zahvaljujući suradnji s Ministarstvom zdravstva pronašli smo prave odgovore na pitanja kako pomoći više od 40.000 obitelji s novorođenčadi tijekom izuzetno važne prve godine njihovog odrastanja" - istaknuo je Mirko Mrakužić, direktor DM Hrvatska.

Vinkovačko rodilište je među rodilištima s najvećim brojem poroda u Hrvatskoj te dugi niz godina ulaže značajan trud s ciljem dobivanja međunarodnog Unicef-ovog priznanja Rodilište - prijatelj djece. Radi se o projektu Unicefa i Svjetske zdravstvene organizacije, kojem je cilj potaknuti rodilišta na promociju dojenja.

U skladu s tim, rodilište treba zadovoljiti 10 uvjeta koji se odnose na pravilnu edukaciju majki i zdravstvenog osoblja te omogućuje svakoj majci i djetetu da budu zajedno 24 sata na dan. Kako bi u tome pomogli, DM će za svaku prijavu roditelja u babybonus program rodilištu u Vinkovcima darovati 20 kuna te se tako nada da će tako do kraja godine prikupiti 800.000 kuna koje će rodilištu u Vinkovcima omogućiti stjecanje statusa Rodilišta - prijatelja djece.

"Naša je velika želja da Vinkovačko rodilište dobije status Rodilišta-prijatelja djece. Mi smo projektom poticanja dojenja počeli još 1993., no da bismo dobili taj status, nužno je uložiti dodatna sredstva u uređenje prostora i edukaciju zdravstvenih radnika" - kaže dr. Tereza Krmek, voditeljica pedijatrije Opće bolnice Vinkovci.

Pročitajte više