Roditelji u Podstrani: Profesorici su izglasali otkaz jer je štitila djecu od nasilja

PIXSELL

RODITELJI učenika petog razreda Osnovne škole Strožanac u Podstrani tvrde da njihova djeca već dugo trpe vršnjačko nasilje u školi. Kažu da je jedan učenik svojim kolegama prijetio metalnom šipkom u razredu uz rečenicu da je on novi Kosta K. Nezadovoljni roditelji tvrde kako učenici zbog dugotrajnog maltretiranja imaju strah od odlaska u školu te se žale na nesanicu, mučninu i glavobolju. Optužuju i ravnateljicu Žanu Prižmić i stručnu službu jer smatraju da nisu poduzeli potrebne mjere da se zaustavi vršnjačko nasilje.

Mirnim okupljanjem ispred škole u Podstrani roditelji su, kako kažu, htjeli poslati poruku da se vršnjačko nasilje ne smije zataškati. Također, pričaju nam kako žele pružiti podršku profesorici Zrinki Perković Dodig, koja je, kažu, jedina odlučila zaustaviti vršnjačko nasilje.

Profesorici je uslijed događaja u školi uručen izvanredni otkaz o radu, o čemu se danas odlučivalo na sjednici Školskog odbora. Roditelji kažu da su od razrednice doznali da je profesorici Zrinki Perković Dodig izglasan otkaz. "Ne znamo proceduru, ali profesorici nisu dopustili ni da objasni svoje razloge ispred Školskog odbora. Samo su joj javili da je izglasan otkaz. Strašno", ispričala nam je mama djeteta koje ide u peti razred. Informaciju iz OŠ Strožanac još uvijek nisu potvrdili.

Majka učenika: Moje je dijete žrtva vršnjačkog nasilja

Majka učenika petog razreda kazala je da je njeno dijete bilo žrtva vršnjačkog nasilja i da se boji svaki dan kad ode u školu. Apelirala je i na resornog ministra Radovana Fuchsa.

"Prije dva mjeseca je moje dijete bilo žrtva vršnjačkog nasilja. Sve se pokušalo zataškati, žrtvi nasilja nije pružena nikakva pomoć. Bojim se za svoje dijete. Razrednica je poduzela ono što je bilo u njenoj moći, prijavila je stručnoj službi škole i obavijestila nas roditelje da dijete odvedemo liječniku", ispričala je majka Mirjana Jovanović te istaknula da su u nedostatku podrške iz škole angažirali odvjetnika kako bi doznali što se dogodilo i zašto je cijeli slučaj zataškan.

Jedan od roditelja ispričao nam je da dijete koje navodno maltretira njihovu djecu ima problema u ponašanju i da je uz njega na nastavi asistentica. No naglašavaju kako je njihova želja da sva djeca budu sigurna u školi i da nesmetano mogu pratiti nastavu. Roditelji ne krive dijete koje ima problem u ponašanju, nego žele da škola i institucije poduzmu potrebne mjere kako bi svi bili sigurni.

Podršku roditeljima pružili političari 

Podršku roditeljima pružio je županijski vijećnik Ante Popović i Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja, koji su osudili mogućnost vršnjačkog nasilja u školi. Popović je uvjeren da je došlo do zataškavanja vršnjačkog nasilja.

"Škola bi trebala biti mjesto nulte tolerancije na nasilje. Nažalost, kada vidim OŠ Strožanac, događa se upravo suprotno, ravnateljica i stručne službe pokušavaju zataškati vršnjačko nasilje. To rade na jedan okrutan način. Učiteljici koja je jedina u školi reagirala na nasilje ravnateljica želi izvanredno otkazati Ugovor o radu. Tako bi ravnateljica prebacila svu odgovornost na učiteljicu i sačuvala svoju poziciju", smatra Popović, dok Nikola Grmoja poručuje da prosvjetni djelatnici, ali i roditelji trebaju puno više pažnje posvetiti djeci.

Nema odgovora iz škole

Slučaju se posvetila i prosvjetna inspekcija iz splitske Područne službe, koja je obavila nadzor vezan uz pretpostavku vršnjačkog nasilja i navela kako su u školi utvrđene brojne nepravilnosti u radu odgojno-obrazovnih djelatnika, a školi je rješenjem naređeno ispravljanje nepravilnosti s rokovima izvršenja.

Za komentar o optužbama roditelja za vršnjačko nasilje upitali smo ravnateljicu Prižmić i stručne službe, no do trenutka objave teksta nitko se iz škole nije očitovao o problemu koji traje već desetak dana.

Pročitajte više