Rohatinski 5 godina nije plaćao stan, stanarina mu je oko 200 kuna

Foto: Joško Ponoš/CROPIX

DANAS u Hrvatskoj još 1231 osoba otplaćuje nekadašnje društvene stanove. Otplata na 30-ak godina uz kamate od jedan posto dovela je do toga da čak trećina njih ne plaća rate otkupa.

Nakon što se njihov ukupni dug popeo na pet milijuna kuna, reagirala je država.

"Ugovori su bili sastavljeni tako da država nije zaštićena. Sve je ostalo na dobrohotnosti kupaca i hoće li plaćati ili ne. Nažalost, pojedinci ne plaćaju ni simbolične iznose, iako vidimo da mnogi nisu materijalno ugroženi, ni egzistencijalno", rekao je ministar državne imovine Goran Marić.

Među dužnicima koji ne plaćaju navedene simbolične iznose je i bivši guverner HNB-a Željko Rohatinski. On i njegova supruga su za oko 8500 eura otkupili stan od 63 četvorna metra u Novom Zagrebu. Iako im je mjesečna rata 200-tinjak kuna, nisu je plaćali pet godina.

Rohatinski prodaje stan, dug će otplatiti novi vlasnik

U razgovoru za HRT Rohatinski je rekao da je cijeli taj slučaj za njega marginalan i nije vrijedan spomena. On i supruga oglasili su prodaju stana pa će novi vlasnik podmiriti i dug državi.

Nitko od dužnika sve ovo vrijeme nije blokiran, ni deložiran jer ne duguju banci, već državi. Uplatnice im šalje Privredna banka Zagreb koja se 1992. obvezala da će to raditi besplatno.

No 2007., nakon više pokušaja dogovora s državom, banka počinje naplaćivati naknadu od 30 kuna mjesečno po svakom ugovoru.

Pročitajte više