Rohatinski želi povećanje PDV-a na 26 posto?



POREZ na dodanu vrijednost (PDV) već ove godine će, gotovo sigurno, morati rasti. Zoran Milanović i njegovi ministri zasad o tome nerado razgovaraju; predsjednik SDP-a u više je navrata ponovio da se ukupno porezno opterećenje neće povećati, ali nije demantirao sve glasnija nagađanja da se spremaju promjene u poreznom sustavu.

Najprije se spominjalo povećanje stope PDV-a sa sadašnjih 23 na 25 posto. Međutim, Hrvatska narodna banka, odnosno njen guverner Željko Rohatinski, prema izvorima Poslovnog dnevnika, zagovaraju stopu PDV-a od čak 26 posto.

Jedina iznimka bit će turizam. I sam je Milanović najavio da će smanjenje poreznog opterećenja na turističke djelatnosti biti jedna od prvih zadaća njegove vlade. Nagađalo se da bi PDV za turizam mogao iznositi oko 8 posto, ali u računici HNB-a navodno se spominje brojka od 10 posto.

Naime, Rohatinski smatra da fiskalna konsolidacija koju je Milanović najavio neće biti moguća bez većih prihoda, zbog čega je državnu blagajnu nužno popuniti višom poreznom stopom. Povećanje PDV-a za tri postotna boda bi, prema računici HNB-a, u državnu blagajnu donijelo dodatnih 5,1 milijardi kuna.

Pročitajte više