Romney i dalje vodeći republikanski kandidat za predsjednika, ali Palin opasno prijeti



MITT ROMNEY i dalje je vodeći kandidat za republikansku nominaciju na američkim predsjedničkim izborima 2012. godine, pokazala je anketa Washington Posta i ABC Newsa. Romney je sa 30 posto podrške u vodstvu ispred Michelle Bachmann (16 posto) i Rona Paula (11 posto).

Međutim brojke se drastično mijenjaju ukoliko se utrci za predsjedničku nominaciju odluči pridružiti i Sarah Palin. U tom slučaju Romney ostaje na 26 posto podrške, a Palin ulijeće na drugo mjesto sa 18 posto, dok Bachmann pada na 12 posto.

Palin i Bachmann, za razliku od Romneyja, imaju snažnu podršku među "tea party" republikancima, najekstremnijem krilu Republikanske partije. No, ankete i dalje pokazuju kako republikanci Romneyja stavljaju na prvo mjesto zbog političkog iskustva i liderskih sposobnosti. I što je još važnije, upravo njemu najviše vjeruju da bi dogodine mogao odnijeti pobjedu protiv Obame.

No, sve se to do izbora može drastično promijeniti. U kombinaciju kao ozbiljan kandidat ulazi još jedan republikanac blizak ekstremno desnim idejama - guverner Teksasa Rick Perry, možda najpoznatiji po tome što se otvoreno zalagao za odcjepljenje Teksasa od ostatka SAD-a.

Zanimljivo je da Palin, koju su mnogi kritičari otvoreno nazivali glupom, najveću podršku ima među lošije obrazovanim pripadnicima republikanskog glasačkog tijela. Palin podržava 23 posto republikanskih glasača bez diplome, dok u istoj zajednici Romney ima 22 posto podrške. Među republikancima s diplomom, 32 posto podržava Romneyja, dok Palin ima devet posto podrške.

Pročitajte više