Romney kao zasad najveće iznenađenje američkih predsjedničkih izbora

DAN nakon što je Hillary Clinton objavila  kako njena kampanja raspolaže s 36 milijuna dolara, podatke o prikupljenim donacijama u prethodnom tromjesečju su objavili i drugi američki predsjednički kandidati, od kojih najviše razloga za zadovoljstvo ima republikanac Mitt Romney.

Naime, bivši guverner Massachusettsa je iznenadio gotovo sve poznavatelje američke politike tako što je s 21 milijun prikupljenih dolara izbio na prvo mjesto među republikanskim kandidatima. To ga, barem zasad, stavlja na drugo mjesto među svim kandidatima, a po količini prikupljenih sredstava zaostaje samo 5 milijuna dolara iza bivše Prve dame, koja je prikupila 26 milijuna i tome pridodala 10 milijuna "ušparanih" od prošlogodišnje kampanje za mjesto u Senatu.

Romney se sve do jučer smatrao autsajderom s obzirom na prilično skromne postotke koje osvaja u predizbornim anketama. Kao njegovu najveću slabost se spominju stavovi koji su najkonzervativnij među svim vodećim kandidatima, kao i mormonska vjera, koja izaziva nelagodu ne samo među liberalnim glasačima ljevice nego i kršćanskim fundamentalistima s desnice.

Međutim, Romney je trenutni nedostatak potpore u biračkom tijelu kompenzirao velikim talentom za prikupljanje donacija, pa tako njegova kampanja s ponosom tvrdi da se samo u jednom danu uspio dočepati 6,5 milijuna dolara - što je dostignuće koje nije pošlo za rukom čak ni bivšoj Prvoj dami.

Romney je već ranije pokazao da je sposoban za uspješnu političku borbu u nepovoljnim okolnostima, o čemu svjedoči činjenica da je kao konzervativni republikanac zasjeo na čelo najliberalnije države u SAD, koja važi kao najtvrđe uporište Demokratske stranke. Njegovi kritičari, s druge strane, navode kako je tada imao daleko liberalnije stavove o pobačaju i homoseksualcima, za koje danas, kada se natječe za predsjednika, ne želi ni čuti.

I dok je Romney, ako je suditi prema prethodnim očekivanjima, zasad najveći pobjednik u prvom krugu američke predsjedničke utrke, najveći gubitnik je republikanski senator John McCain  koji je u tri mjeseca prikupio samo 12,5 milijuna dolara. Za McCaina to predstavlja ogromno razočaranje, s obzirom da je u utrku ušao kao favorit i s obzirom da se za nju spremao gotovo osam godina.

McCain je među republikancima završio na trećem mjestu iza Rudyja Giulianija, koji je prikupio 15 milijuna dolara. Giuliani, bivši gradonačelnik New Yorka, trenutno vodi u anketama kako za republikanskog kandidata, tako i za predsjednika.

Na demokratskoj strani je bivši senator John Edwards prikupio 14 milijuna dolara, dok je guverner New Mexica Bill Richardson prikupio 6 milijuna dolara, a senator Joseph Biden 3 milijuna dolara.

Barack Obama, karizmatski senator čija kandidatura trenutno predstavlja noćnu moru za Hillary Clinton, još nije objavio podatke o prikupljenim donacijama, ali upućeni tvrde da je "blizu" Prvoj dami, te da se brojka kreće "negdje iznad 20 milijuna dolara".

Iako su po pitanju prikupljanja novaca razbijeni mnogi rekordi američkih predsjedničkih kampanja, dio analitičara smatra da je na temelju prikupljenih donacija ipak prerano stvarati zaključke o popularnosti, ali i izbornim šansama pojedinih kandidata. Tako se podsjeća da su 1995. i 2003. godine količinom prikupljenog novca mnoge iznenadili republikanski senator Phil Gramm i demokratski guverner Vermonta Howard Dean, ali da su godinu dana kasnije njihove razvikane predsjedničke kampanje već na prvim preliminarnim izborima  završile  "poput mjehura od sapunice".

D.A.Foto: AFP

Pročitajte više