Rončević: HV ispunila sve zadaće u zemlji i inozemstvu

UNATOČ svim poteškoćama zbog zastarjelosti tehnike, Hrvatska je vojska ispunila sve zacrtane zadaće u zemlji i inozemstvu, i po pitanju obuke, pripomaganja civilnom sektoru, sudjelovanja u mirovnim misijama te prilagodbe organizacijskog sustava za integraciju u NATO, izjavio je danas u Hrvatskom saboru ministar obrane Berislav Rončević.

Ministar je to rekao u nastavku jučer započete objedinjene rasprave o Vladinu Izvješću o spremnosti obrambenog sustava i stanju u Oružanim snagama, te o HSP-ovu prijedlogu da se Vladu obveže na izradu niza strategija obrane i nacionalne sigurnosti.

Rončević je ponovio da je obrambeni sustav sposoban ispuniti svoju temeljnu zadaću - zaštititi suverenitet države.

Na zamjerke zastupničkih klubova da se njegovo ministarstvo odupire civilnom sektoru prepustiti vojne objekte, Rončević je odgovorio da će u budućnosti MORH koristiti sve manje objekata, da će veliki dio nekretnina prepustiti gospodarstvu.

Napomenuo je da je Ministarstvo obrane i financijski i organizacijski opterećeno čuvanjem objekata koje više ne koristi, ali i istaknuo da MORH nije vlasnik tih objekata, već država.

Rončević je ponovio da Hrvatska vojska dobiva pohvale od međunarodne zajednice zbog sudjelovanja njezinih pripadnika u mirovnim misijama, te najavio da će se pred Saborom uskoro naći izvješće o sudjelovanju vojnika u misiji ISAF.

Odbacio je kritike da MORH otpušta osoblje, već pojasnio da je riječ o ljudima koji uz poticajne otpremnine na vlastiti zahtjev napuštaju Ministarstvo.

Izrazio je žaljenje zbog slučajeva koji bacaju lošu sliku na Oružane snage, poput silovanja ročnika i stradavanja zbog nestručnog rukovanja oružjem, ali i kazao da je, poglavito zbog sve obrazovanijeg kadra, takvih slučajeva sve manje.

Branimir Glavaš je u ime Kluba nezavisnih zastupnika iznio primjedbe da se proračunska sredstva namijenjena MORH-u uglavnom koriste za plaće i materijalne troškove, da ništa ne ide u modernizaciju i razvoj obrambenog sustava. "Hrvatska vojska slabija je nego 1992., a troše se veliki novci", upozorio je.

HSP-ovac Pero Kovačević nužnim je ocijenio hitno donošenje niza strategija koje bi cjelovito uredile obranu i nacionalnu sigurnost, a posebno dugoročni plan razvoja Oružanih snaga koje bi, po njegovu mišljenju, trebale biti manje i operativnije.

Sabor nastavlja pojedinačnu raspravu o Vladinu izvješću i HSP-ovu prijedlogu.

Pročitajte više