Rončević i Vukelić potpisali naputak o načinu i uvjetima primjene "Offset programa"

MINISTAR obrane Berislav Rončević i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić potpisali su danas Naputak o načinu i uvjetima primjene "offset programa" kojim se propisuje način i uvjeti kod sklapanja ugovora za nabavu naoružanja i vojne opreme s inozemnim dobavljačem, koji pri tom ima obvezu nabave ili zajedničkog ulaganja s domaćim proizvođačima.

Kako su istaknuli ministri Rončević i Vukelić, riječ je o obliku poslovanja koji će svaki strani partner od kojeg bi se nabavljala vojna oprema vrijednija od dva milijuna eura, potrebna našim oružanim snagama, imati obvezu da u određeni posao uključi i hrvatsko gospodarstvo što bi uveliko pomoglo našim poduzećima.

Kao prve konkretne projekte Rončević je istaknuo nabavu novog oklopnog vozila pješaštva kojim bi se trebao predstaviti javnosti uskoro. Taj bi projekt koštao oko 200 milijuna eura i trajao bi do 2015., dodao je.

Osim tog projekta Rončević je najavio i projekt nabave novih kamiona za HV, jer postojeći kamioni ne zadovoljavaju zapadne standarde te više puta najavljivani projekt nove hrvatske jurišne puške.

Za sve te projekte Rončević je rekao da će ovisiti kako o odluci stručnjaka iz Glavnog stožera tako i o financijskim mogućnostima zemlje.

Na novinarski upit da prokomentira napise u današnjim novinama da bi se borbeni helikopteri Mi 24 trebali rashodovati, Rončević je rekao da mjerodavne stručne studije govore da je Hrvatskoj potreban borbeni helikopter poput Mi 24.

Međutim, dodao je da još nije odlučeno hoće li se ulagati u te helikoptere koji ne lete već duže vrijeme, ističući da prve procjene govore da ulaganja u održavanje tih helikoptera ne bi bilo isplativo.

Vukelić je, najavivši skoro osnivanje povjerenstva za "offset program", ocijenio da je područje zajedničkog rada namjenske vojne industrije i hrvatskih Oružanih snaga bilo bolje pokriveno prije, ali da u posljednjih četiri godine nije puno učinjeno.

Istaknuo je vrijednost "offset programa" kojim bi se dio novca namijenjenog opremanju i modernizaciji OSRH vratio u domaće gospodarstvo. Također je istaknuo mogučnost "off set" poslova i u drugim granama gospodarstva poput primjerice prehrambene industrije.

Pročitajte više