Rončević najavio pokretanje istrage o zloupotrebi ovlasti u HRZ

NAKON što je Index.hr u ponedjeljak objavio tvrdnje vojnih pilota, koji su optužili zapovjednika HRZ-a generala Koprivnjaka za zloupotrebu ovlasti, ministar obrane Berislav Rončević najavio je istragu u HRZ-u te dodao da će Koprivnjak biti smijenjen pokažu li se tvrdnje pilota istinitima.

"Od Vojne policije, Inspektorata i Vojne sigurnosne agencije zatražio sam da provjere informacije da je zapovjednik HRZ-a na nezakonit način priskrbio materijalna sredstva. Ako se navodi pokažu točnima, brigadni general Viktor Koprivnjak bit će smijenjen." – izjavio je Rončević za Jutarnji list.

Podsjećamo, piloti su u e-mailu poslanom u redakciju Indexa optužili Koprivnjaka da je, zajedno s bivšim zapovjednik HRZ-a generalom Čuletićem, od 1995. do 2003. primao letački dodatak na plaću za borbeni helikopter MI-24, umjesto za transportni helikopter MI-8 na kojem leti.

Prema procjenama pilota, time je državni proračun oštećen za 60,000 kuna.

Na naš upit upućen MORH-u u ponedjeljak odgovoreno nam je kako odgovora na ta pitanja - nemaju. No, čini se da je informacija objavljena na Indexu ipak došla do ministra obrane, koji je najavio pokretanje opsežne istrage u HRZ-u, koja se neće ticati samo Koprivnjaka nego svih slučajeva u kojima su djelatnici HRZ-a primali novac koji im ne pripada.

Rončević je za "Jutarnji" izjavio kako Koprivnjak ipak neće biti suspendiran jer "ne postoji opasnost njegova utjecaja na dokazni materijal".

Pročitajte više