Rončević: Nije bilo nepravilnosti u nabavi vojnih kamiona

MINISTAR obrane Berislav Rončević rekao je danas da je nabava 39 vojnih kamiona marke "iveco" provedena sukladno zakonu i transparentno i najavio da će zatražiti odgovornost načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga generala Josipa Lucića zbog krivog informiranja Predsjednika.

Ministar Rončević je danas u Zagrebu održao konferenciju za novinare na kojoj je odbacio javno izražene sumnje predsjednika Mesića u zakonitost nabave "ivecovih" kamiona. Rončević je izrazio zadovoljstvo tim poslom koji je, kako je istaknuo, obavljen sukladno Zakonu o izvršenju državnog proračuna i Zakonu o javnoj nabavi.

Rekao je i da će zatražiti razgovor s predsjednikom Republike i zapovjednikom Oružanih snaga Stjepanom Mesićem kako bi, kako je rekao, "prestala loša komunikacija".

"Ne dopuštam da netko svojim poluinformacijama informira predsjednika i da ga sa stavlja u položaj da on stavlja čitav sustav u pitanje", rekao je Rončević.

Odbio je odgovoriti na upit je li riječ o politizaciji Oružanih snaga u predizbornoj kampanji, rekavši da je bačena sjena na rad MORH-a i da je ova konferencija sazvana samo radi objašnjenja spomenute nabave.

Odbacujem sve spekulacije i tvrdnje da je prilikom nabave kamiona za potrebe Oružanih snaga bilo propusta, rekao je Rončević, a pomoćnik ministra Ivica Bačić je novinarima iznio kronologiju nabave vojnih kamiona.

Rončević je rekao da je načelnik Glavnog stožera predlagao drugog ponuđača, 30 posto skupljeg, te da je "cijeli prošli petak provjeravao sve elemente ugovora" o nabavi ivecovih kamiona, iako, istaknuo je Rončević, načelnik GS-a nema te nadležnosti. "Nedopustivo je da MORH iz Glavnog stožera dobije zahtjev za nabavom s točno navedenim modelom", rekao je Rončević i pokazao novinarima taj zahtjev.

"S predsjednikom ću razgovarati otvoreno o odnosima", rekao je Rončević. Rekao je da je predsjenika RH već informirao o nabavi kamiona te da on (Rončević) "poluinformacije više neće tolerirati".

Na upit hoće li tražiti smjenu generala Lucića, Rončević je rekao da "postavljanje i razrješenje takve osobe ima svoju proceduru", a da on s predsjednikom Republike želi prvenstveno razgovarati o ovom slučaju.

Pomoćnik ministra Ivica Bačić izložio je kronologiju nabave vojnih kamiona.

Lani u rujnu usklađeni su taktičko-tehnički zahtjevi na temelju kojih je krajem rujna osnovano povjerenstvo i pokrenut postupak nabave. Ponude su otvorene 21. listopada, no zaključeno je da, i u uvjetima isključivog kriterija najniže cijene, nisu zadovoljene sve potrebne tehničke karakteristike.

Za nabavu je bilo potrebno oko 39 milijuna kuna, a kako je to premašivalo raspoloživi iznos, sukladno zakonu nadmetanje je bilo poništeno. Kako je bilo razvidno da nije moguće realizirati nabavu, odlučeno je da se ona okonča izravnom nagodbom.

Na zahtjev GS OSRH 23. prosinca osnovano je novo povjerenstvo o provedbi nabave postupkom izravne nagodbe. Novoimenovano povjerenstvo nakon provedenih analiza i pregovora predložilo je ministru obrane sklapanje ugovora s tvrtkom Eurokamion, ovlaštenim zastupnikom tvrtke IVECO, budući je ta tvrtka ponudila najpovoljnije uvjete i ponudila primjenu offset programa, tj. nadogradnje vozila u domaćim proizvodnim kapacitetima.

Ugovor o nabavi 39 kamiona raznih nosivosti u vrijednosti od 34,435 milijuna kuna sklopljen je 28. prosinca s obvezom da 15 do 20 posto radova dograđuju isključivo naši ponuđači.

Ministar Rončević je na današnjoj konferenciji za novinare najavio nove programe opremanja i modernizacije OS RH, poput nabave novog borbenog oklopnog vozila i informatičke opreme.

Foto: FAH

Pročitajte više