RONČEVIĆ: U HV-U ZA 31 POSTO MANJE SLUČAJEVA S DROGOM NEGO 2003.

Hrvatske Oružane snage bilježe trend pada broja kaznenih djela vezanih uz zlouporabu opojnih droga, čak za 31 posto u odnosu na prošlu godinu, izjavio je danas u Hrvatskom saboru ministar obrane Berislav Rončević.

Ministar je tako odgovorio na kritike IDS-ovca Damira Kajina koji je, za rasprave o Librinu zakonskom prijedlogu ukidanja obveze služenja vojnog roka, rekao da se najviše mladih na drogu navuče upravo u vojsci.

Rončević je svoje tvrdnje potkrijepio i podacima - u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine za 31 je posto smanjen broj slučajeva vezanih uz drogu, 35 posto je manje sudionika, a za čak 36 posto manje svih oblika kriminalnih radnji.

Ministar obrane zastupnicima je obrazložio i Vladin konačni tekst zakona o zabrani uporabe, stvaranja zaliha, proizvodnje i prijenosa protupješačkih mina te o njihovu uništenju, koji su podržali svi parlamentarni klubovi.

Tim provedbenim zakonom ispunjava se posljednja obveza iz Konvencije o zabrani mina, koju je Hrvatska potpisala 1998., a kojom država potpisnica preuzima obvezu poduzeti sve zakonske i upravne mjere, uključujući i kaznene sankcije, za neovlaštenu uporabu, skladištenje i proizvodnju mina.

Zakon propisuje ovlasti MORH-a, MUP-a i Hrvatskog centra za razminiranje u pogledu skladištenja i uništavanja mina, previđa osnivanje povjerenstva za provedbu zakona, međunarodno djelovanje Hrvatske i podnošenje godišnjeg izvješća.

Svi klubovi koji su sudjelovali u raspravi podržali su predloženi zakon, tvrdeći da je nužno, s obzirom na više stotina tisuća mina koje su za rata 'posijane' u Hrvatskoj, zakonom regulirati to područje.

HSS je najavio amandman na kaznene odredbe - da se kaznom od pet godina do višegodišnje zatvorske kazne kazni svaka fizička ili pravna osoba koja, zbog neovlaštene uporabe, skladištenja ili prijenosa mina, skrivi smrt jedne ili više osoba, a ne samo više osoba kako stoji u Vladinom prijedlogu.

(Hina) xtr yaz

Pročitajte više