Rončević u posjetu Sjedinjenim Državama od 21. do 24. srpnja

MINISTAR obrane Berislav Rončević boravit će od 21. do 24. srpnja u službenom posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, priopćeno je u ponedjeljak iz MORH-a.

Radi se o posjetu koji je bio predviđen za lipanj, ali je zbog smrti bivšeg predsjednika SAD-a Rolanda Reagana odgođen.

Tijekom posjeta održat će se hrvatsko-američke bilateralne obrambene konzultacije koje se provode u sklopu bilateralne suradnje s ciljem procjene uspješnosti dosadašnjeg rada i suradnje na području obrane, dugoročnog osmišljavanja suradnje u predstojećem razdoblju, te unapređenja i jačanja dosadašnjih odnosa u svrhu promoviranja međunarodnog mira, sigurnosti i stabilnosti, dodaje se u priopćenju.

Za četvrtak je predviđen posjet Pentagonu tijekom kojeg će se Rončević sastati s američkim ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom.

U petak će se održati bilateralne obrambene konzultacije u čijoj provedbi će sudjelovati predstavnici dvaju ministarstava ekspertne razine, a američkoj strani bit će izložena hrvatska dostignuća u reformi i restrukturiranju, te napredak u procesu ulaska u NATO savez, navodi se u priopćenju. Na završnom dijelu konzultacija bit će usvojena zajednička izjava.

(Hina) xbis ydj

Pročitajte više