Rop: Slovenija podržava širenje Europske unije

SLOVENSKI premijer Anton Rop istaknuo je u petak u Portorožu na plenarnom sastanku država Srednjoeuropske inicijative da njegova država podržava širenje Europske unije i stabilizaciju država na području zapadnog Balkana.

"Slovenija je uvijek branila nastavak širenja Europske unije i podržavala aktivnosti europskih država koje pokušavaju ući u Europsku uniju", rekao je Rop na summitu SEI-a govoreći u ime zemlje domaćina koja je proteklu godinu predsjedala Srednjoeuropskom inicijativom.

"Podržavali smo uključivanje onih država koje će ispuniti kriterije za članstvo. To ostaje i naša obveza u budućnosti", rekao je Rop i

dodao da Slovenija naglašava važnost procesa stabilizacije i pridruživanja za države zapadnog Balkana, a isto tako i programe EU-a za države europskog susjedstva (Ukrajina, Bjelorusija, Moldavija) kako bi i te zemlje iskoristile pozitivne učinke širenja Europske unije čiji je cilj "učvrstiti stabilnost i jačati sigurnost i blagostanje za sve".

Govoreći o 15. obljetnici djelovanja SEI-a, Rop je rekao da se ova skupina država nakon velikog širenja EU-a nalazi pred novim izazovima.

"I današnja rasprava je prilika za analizu kako ovu inicijativu ojačati kao prostor razmjene iskustava i međusobne pomoći u širenju slobode, demokracije i blagostanja u Europi", rekao je Rop i dodao da SEI sa svojim specifičnim iskustvima država srednjoeuropskog kulturnopovijesnog i geopolitičkog prostora može dati nove vrijednosti integracijskim procesima na starom kontinentu.


Pročitajte više