Rop: Slovenija zaštitila vitalne interese na moru

ODGODOM primjene odluke o hrvatskom ekološko-ribolovnom pojasu na Jadranu slovenska politika uspjela je zaštititi vitalne nacionalne interese, rekao je u ponedjeljak u slovenskom parlamentu slovenski premijer Anton Rop, odgovarajući na tvrdnju zastupnika Zmage Jelinčiča da slovenska vanjska politika prema Hrvatskoj i dalje popušta i da je "propustila" u razgovorima o granici na osnovi "povijesnog prava" tražiti "cijelu Istru".

Rop je odgovorio da je Slovenija u dogovoru s Europskom unijom oko svojih interesa na Jadranu uspjela osigurati nacionalne interese, te da će to i dalje činiti u sklopu pregovaranja Hrvatske za punopravno članstvo u Europskoj uniji jer će u tom procesu Slovenija sudjelovati kao punopravna članica sadašnje proširene EU.

"U odluci Europskog vijeća o hrvatskoj kandidaturi za EU izrijekom je navedeno da će se (u vezi s ekološkim pojasom) uvažavati vitalni interesi susjednih država, dakle i Slovenije. To je sastavni dio budućih pregovora Hrvatske i EU u kojima će sudjelovati i Slovenija", rekao je Rop, dodajući da će Slovenija u tom procesu nastojati osigurati i "cjelovitost Piranskog zaljeva" i pravo "izlaza na otvoreno more".

Rop je zanijekao i Jelinčičevu tvrdnju da je slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl u petak preblago reagirao na širenje uzgajališta školjaka kod Kanegre, što Jelinčič ocjenjuje ozbiljnim incidentom s hrvatske strane. Rop je rekao da širenje uzgajališta školjaka nije u duhu Sporazuma o malograničnom prometu i suradnji (SOPS), te da će Slovenija na to upozoriti i u okviru međudržavne komisije koja se bavi malograničnom suradnjom.

Rop je rekao da će Slovenija u vezi s granicom na moru "ustrajati na svojim pozicijama" oko Piranskog zaljeva i pristupa na otvoreno more bez obzira bude li se to rješavalo bilateralno ili putem arbitraže. Rop je rekao kako je uvjeren da Slovenija u tom dijalogu može osigurati svoje interese.

Pročitajte više