Rop: Vlada bila neuspješna u odnosima s Hrvatskom

SLOVENSKI premijer Anton Rop u srijedu je na konferenciji za novinare na kraju mandata ocijenio da na vanjskopolitičkom planu njegova vlada nije bila najuspješnija u rješavanju otvorenih pitanja s Hrvatskom.

"U odnosima s Hrvatskom nije učinjen korak naprijed, ali su za dogovor potrebne dvije strane", rekao je Rop, dodajući da otvorena pitanja čekaju novu slovensku vladu i da se nada da će u odnosima dviju država biti "više prostora za dijalog i traženje rješenja".

Ropov ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl ocijenio je pak dan ranije na svojoj završnoj konferenciji da je zadovoljan što nova vlada ima jednaka stajališta kao i dosadašnja kad je riječ o odnosima s Hrvatskom.

Rop nakon završetka mandata ostaje zastupnik u parlamentu, gdje je na listi svoje stranke izabran na izborima 3. listopada, a ostaje i predsjednik Liberalne demokracije Slovenije (LDS). Stranka će sredinom mjeseca imati izborni kongres. Vajgl koji je profesionalni diplomat bit će pak savjetnik u uredu predsjednika države Janeza Drnovšeka.

Nova slovenska vlada premijera Janeza Janše u kojoj će nakon petomjesečne stanke mjesto šefa slovenske diplomacije ponovno preuzeti Dimitrij Rupel trebala bi biti potvrđena u petak u parlamentu.

Pročitajte više