Rovinj: Počeo skup o ljudskim pravima

U organizaciji Humanitarne mreže Hrvatske večeras je u rovinjskom franjevačkom samosatnu počeo četverodnevni stručnoedukativn i skup o promicanju i zaštiti ljudskih prava, te temeljnih sloboda. L

Skup je okupio predstavnike brojnih nevladinih, humanitarnih i srodnih udruga, a prvi dan se raspravljalo o Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava.

O tome je uvodno izlaganje održao profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu Josip Kregar, istaknuvši pritom kako je iz Hrvatske pred Sudom za ljudska prava u Strasbourgu podignuto 560 tužbi, dodavši kako veliki broj predmeta nije samo specifičnost naše, nego i drugih tranzicijskih zemalja.

"Zanimljivo je u ovom slučaju napomenuti da su se brojnim tužbama naših umirovljenika protiv države pridružile i slične tužbe njihovih kolega iz tranzicijskog okruženja", istaknuo je Kregar. Dodao je, da tako veliki broj tužbi dramatično ukazuje na nedostatke u našoj državi, poglavito u pravosudnom sustavu, te neriješenim pitanjima vlasništva i obaveznih odnosa.

Ulaskom u Vijeće Europe i ratifikacijom Europske konvencije o ljudskim pravima i Hrvatska je međutim dospjela pod međunarodni pravni nadzor, što će ubrzati usvajanje europskih pravnih standarda, ocijenio je Kregar.

U nastavku rada skupa raspravljat će se o zaštiti prava pacijenata, nezaposlenih, djece i mladeži, te osoba s invaliditetom u sustavu mirovinskog vlasništva. Najavljene su i teme o radnoj i dobnoj diskriminaciji žena, njihovom položaju u ruralnim krajevima Hrvatske, te o socijalno-ekonomskim aspektima intelektualnog vlasništva.

(Hina) xdspo ydd

Pročitajte više