Rovinj: Završeni deveti Šoljanovi dani

Deveti Šoljanovi dani, održani u organizaciji Otvorenog učilišta Grada Rovinja i Društva hrvatskih književnika (DHK), završeni su danas u Rovinju.

Hrvatski pisci, sudionici manifestacije, dogovorili su s predstavnicima Grada Rovinja organizaciju 10. jubilarnih "Šoljanovih dana koji će se obilježiti iduće godine.

U ime DHK akademik Ante Stamać izrazio je zadovoljstvo da su i 9. Šoljanovi dani bili vrlo uspješni, istaknuvši da su prilozi pojedinih pisaca, koji su ovaj put bili posvećeni Šoljanovom pjesništvu, bili vrlo sadržajni.

Stamać je kazao, a s njim su se složili i članovi Poglavarstva, da Grad Rovinj svake godine ovom manifestacijom iznova potvrđuje i upozorava na važnost Šoljanova djela, odnosno njegove recepcije u suvremenom hrvatskom književnom životu.

Uz znanstveni kolokvij ove godine sudionici manifestacije jednu su večer posvetili nedavno preminulom potpredsjedniku DHK Anđelku Novakoviću koji je toj manifestaciji kao i svim manifestacijama što ih priređuje Društvo hrvatskih književnika dao izniman doprinos. Za ovu je prigodu predstavljena Novakovićeva zbirka pjesama "Lađa od krokanta".

Hrvatski književnici upozorili su na značenje pisca Ligija Zaninija čije je poprsje otkriveno ispred rovinjske Gradske knjižnice, a prikazan je i film Miljenka Brlečića "Duga ponoć" za koji je scenarij napisan prema istoimenoj priči Antuna Šoljana.

Dogovoreno je da će se jubilarni 10. Šoljanovi dani proširiti s još nekim programima te je najavljeno kako bi oni trebali postati kruna svih ovih dosadašnjih Dana posvećenih tom istaknutom hrvatskom književniku.

(Hina) xatod ymć

Pročitajte više