RS predala izviješće o zrakoplovnom zavodu Orao

VLASTI Republike Srpske završile su istragu i u četvrtak Stabilizacijskim snagama dostavile izvješće o Zrakoplovnom zavodu Orao iz Bijeljine za kojeg je utvrđeno da je isporučivao opremu Iraku, potvrdio je Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown.

Ashdown je to izjavio novinarima u Prijedoru nakon što se ranije tijekom dana susreo s čelnicima bosanskih Srba.

Izvješće o Zrakoplovnom zavodu Orao dostavljeno je zapovjedniku Stabilizacijskih snaga, generalu Williamu Ward, ustvrdio je Visoki predstavnik u BiH, dodajući da je danas bio posljednji rok koji je bio postavljen vlastima Republike Srpske da potpuno rasvijetle kršenje Rezolucije Vijeća sigurnosti o embargU na izvoz oružja Iraku. Ashdown je odbio reći što će međunarodna zajednica poduzeti ukoliko izvješće ne bude zadovoljavajuće. Pojasnio je kako će biti potrebno nekoliko tjedana da se izvješće analizira.

Nakon SFOR-ove inspekcije utvrđeno je kako je Zrakoplovni zavod ´Orao´ servisirao dijelove zrakoplova MIG-21 za Irak. U aferu trgovine s Irakom uključena i beogradska tvrtka Jugoimport koja je dogovarala poslove.

Nekolicina dužnosnika Zrakoplovnog zavoda ´Orao´ kao i vojni čelnici Republike Srpske smijenjeni su nakon izbijanja afere.

Pročitajte više