Rubensov "Pokolj nevine djece" izložen za javnost

JEDNA od triju najskupljih slika na svijetu, Rubensov ´Pokolj nevine djece´, ovog će tjedna prvi put u svojoj 400-godišnjoj povijesti biti javno izložena.

´Pokolj nevine djece´ flamanskog majstora Petera Paula Rubensa bit će od četvrtka izložen u londonskoj Nacionalnoj galeriji.

Slika je vlasništvo milijardera Davida Thomsona, čelnika novinskog carstva Thomson, koji ju je prošle godine na aukciji Sotheby´sa kupio za 49,5 milijuna britanskih funti. Taj iznos je svjetski rekord, najveći ikad postignut u britanskog valuti.

Thomson je sliku posudio Nacionalnoj galeriji na tri godine, nakon čega će ona biti smještena u Galeriji umjetnina Ontarija, u Kanadi.

Jedine dvije slike koje su postigle veću cijenu, ali u američkim dolarima, su Van Goghov ´Portret doktora Gacheta´ i Renoirova ´Au Moulin de la Gallete´, koje su 1990. prodane za 82,5 milijuna dolara, odnosno 78,1 milijun dolara.

Do prošle godine ´Pokolj´ je većinu vremena proveo u mračnim sobama privatnih kolekcionara.

Rubens je tu sliku naslikao vjerojatno 1610., ubrzo nakon što je završio svoj osmogodišnji boravak u Italiji, koji je ostavio traga na njegovu stvaralaštvu.

Slika se spominje u pismima iz 1698. koja su razmjenjivala braća Forchoudt, vodeći trgovci umjetninama u Antwerpenu, a brzo nakon toga je prodana Johannu Andreasu von Liechtensteinu.

Do 1873. slika se ponovno pojavljuje na nekoliko popisa umjetnina, no 1780. misteriozno je pripisana Rubensovu sljedbeniku Janu van den Hoeckeu, preminulom 1651.

Kao Hoeckeovo djelo obitelj Liechtenstein je 1920. prodaje trgovcu umjetninama, koje je odmah prodaje ocu danas 90-godišnjakinje koja živi u Beču i u čijem je vlasništvu bila do prošlogodišnje aukcije.

Nacionalna galerija objavila je da će Rubensovo djelo, krvavi prikaz jedne od najokrutnijih biblijskih priča, biti smješteno pored njegove slike ´Samson i Dalila´. To je prvi put u više od sto godina da se te dvije slike mogu pogledati zajedno.

Pročitajte više