Rudman: Optužnica protiv Gotovine ista kao protiv Franksa

PREDSJEDNIK Udruge američkih Hrvata (CAA) George Rudman izrazio je u ponedjeljak lobirajući među predstavnicima američkog Kongresa nezadovoljstvo optužnicom protiv hrvatskog generala Ante Gotovine koju je usporedio s optužbama na račun američkog zapovjednika u Iraku generala Tommyja Franksa.

Udruga američkih Hrvata je u okviru svojih redovitih godišnjih Hrvatskih dana na Capitol Hillu započela u ponedjeljak svoje lobiranje među američkim kongresnicima.

Obraćajući se pomoćnicima nekoliko kongresnika predstavnici američkih Hrvata izrazili su nezadovoljstvo optužnicom Haškog suda protiv generala Ante Gotovine. Predsjednik Udruge George Rudman je usporedio američkog generala Tommyja Franksa, koji vodi američku vojnu akciju u Iraku, i hrvatskog generala Antu Gotovinu koji je vodio hrvatsku akciju Oluja.

Rudman je ustvrdio da su protiv Franksa i američkog predsjednika Georgea W. Busha nedavno podignute optužnice u nekoliko europskih zemalja.

"Te su optužnice podignute po načelu zapovjedne odgovornosti koji je prvotno upotrijebljen u slučaju generala Ante Gotovine. Sjedinjene Države su optužene za ratne zločine u Iraku iz istog razloga kao i general Gotovina u Hrvatskoj", kazao je Rudman.

"Sjedinjene Države bi trebale prestati podržavati Haški sud", zaključio je on.

Rudman je također bio kritičan prema načinu na koji se dodjeljuje američka pomoć koja ide preko Agencije za međunarodni razvoj (USAID) rekavši da se ona ide u Srbiju koja je prodavala oružje Iraku i da se dijelom koristila i za promicanje protuameričkog raspoloženja u Hrvatskoj.

"Ta se pomoć dodjeljuje nekim organizacijama koje su sudjelovale u pripremi prosvjeda protiv Sjedinjenih Država pred početak rata u Iraku. Jedna od njih je organizacija Zamir.net. Držimo da se treba povesti više računa o pomoći koja se distribuira putem State Departmenta, a koju dajemo mi, kao američki porezni obveznici", rekao je on.

Rudman je rekao da je sve veće nesuglasje između hrvatske zajednice u Sjedinjenim Državama i diplomatskih predstavništava Hrvatske i Bosne i Hercegovine, što je rečeno i diplomatskim predstavnicima dvije zemlje koji su došli pozdraviti skup.

"Smatramo da je politika za koju se zalažu potpuno suprotna stavovima američkih Hrvata i mi ih, iskreno govoreći, ne podržavamo", rekao je Rudman navodeći da prvenstveno misli na optužnicu protiv generala Gotovine.

(Hina) s

Pročitajte više