Rugova: Dan proglašenja Ustavne deklaracije važan datum za Kosovo

U povodu 2. srpnja 1990., dana kada je prije 14 godina proglašena Ustavna deklaracija, diljem Kosova su u petak održane brojne manifestacije i pušteno je u rad nekoliko važnih infrastrukturnih objekata.

Prije 14 godine tadašnja Skupština Kosova je, bez srpskih zastupnika, proglasila Ustavnu deklaraciju, kojom je Kosovo definirano kao ravnopravni politički entitet s drugim republikama u bivšoj jugoslavenskoj federaciji, nakon čega je beogradski režim proglasio nevažećim ovaj dokument i ukinuo kosovsku autonomiju.

Predsjednik Kosova Ibrahim Rugova najavio je u petak, na prijemu za bivše zastupnike kosovske skupštine, da će dodijeliti Zlatni orden neovisnosti zastupnicima Skupštine Kosova, koji su proglasili Ustavnu deklaraciju 2. srpnja 1990. godine, Ustav Kosova 7. rujna 1990. kao i onima koji su objavili Referendum o neovisnosti Kosova u rujnu 1991. godine i potom raspisali prve parlamentarne i predsjedničke izbore u svibnju 1992 godine, koje beogradski režim kao i međunarodna zajednica nisu priznali.

Zastupnik kosovske skupštine, Ramadan Kelmendi izjavio je da su prije 14 godina konačno prekinuti odnosi Kosova sa Srbijom, koja je tada diskriminirala većinski narod na Kosovu.

Kosovski predsjednik Ibrahim Rugova je u poruci u povodu 2. srpnja kazao da ovaj datum u suvremenoj povijesti Kosova označava dan neovisnosti kojim su otvorena vrata drugim velikim danima za slobodu, demokraciju i neovisnost Kosova.

(Hina)xbb ybs

Pročitajte više